|

Mobil cihaz çılgınlığı

Akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi cihazlar sayesinde Türkiye'de 2013 yılında internete bağlı mobil cihaz kullanımı, bir önceki yıla oranla yüzde 42 artış gösterdi. 2013'te kişi başına düşen mobil cihaz sayısı 5,4 gibi rekor bir seviyeye ulaştı

Melih Bayram Dede
00:00 - 22/12/2013 Pazar
Güncelleme: 20:24 - 21/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Mobil cihaz çılgınlığı
Mobil cihaz çılgınlığı

Türkiye'de kişi başına ortalama 5,4 adet taşınabilir cihaz düşüyor. Bu rakamla Türkiye, İngiltere ve Fransa ile aynı orana sahipken; Amerika, Almanya, Hollanda, Japonya gibi birçok gelişmiş ülkenin de önüne geçiyor. Türkiye'de akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ya da netbook cihazları üzerinden internete bağlanma oranı ise 2013'te bir önceki yıla oranla %42 arttı.

20 ÜLKEDE ANKET YAPILDI

Deloitte'un Türkiye dahil 20 ülkede yaptığı, 'Küresel Mobil Kullanım: Farklılık Derinleşiyor' araştırmasına göre gelişmiş ülkelerdeki kullanıcıların yüzde 30'u akıllı telefon, yüzde 23'ü dizüstü bilgisayar ve yüzde 19'u tablet bilgisayar almayı planlarken, bu oran gelişmekte olan ülkelerde neredeyse ikiye katlanıyor ve akıllı telefonda yüzde 63, dizüstü bilgisayarda yüzde 53 ve tablet bilgisayarda yüzde 51'e çıkıyor.

PARA VERİLECEK 'APP'LER

Gelişmiş ülkelerde 18-34 yaş arası kullanıcıların %50'den fazlası anlık mesajlaşma kullanıyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların ücret ödeyerek sınırsız hizmete sahip olmak istedikleri uygulamaların başında ise WhatsApp geliyor. Bu listede WhatsApp dışında Blackberry Messenger, LINE, Kakao Talk ve QQ uygulamaları bulunuyor.

TABLETLERDE 3G YAYILIYOR

Türkiye'de akıllı telefonlarda mobil veri kullanımın %72'sini Wi-Fi, %26'sını ise operatörden alınan mobil internet oluşturuyor. Ayrıca tablet piyasasının büyümeye devam edeceği bekleniyor. Dünyada kullanılan tabletlerin yalnızca %20'si 3G ve 4G ile internete bağlı iken, neredeyse yarısının ekranı 23 cm'den küçük. 2013 yılı sonu itibariyle Dünya'da 180 milyon adet tablet satılması bekleniyor. Öte yandan, Wi-Fi kullanımı, araştırmaya konu olan 20 ülkenin 16'sında hala birinci sırada bulunuyor.

55 yaş üzeri CEP kullanımı arttı

Avrupa'da 55 yaş üzeri grupta akıllı telefon kullanımının arttığı görülüyor. Bu grupta telefon satın alımı, hediye yolu veya eski telefonların artık piyasada olmaması ile ilişkilendirilse de, bu kararın bilinçli bir tercih olduğu değerlendiriliyor. Türkiye'de, tüm kullanıcılar nezdindeki akıllı telefon penetrasyonu %67 iken, sadece 45 yaş ve üzeri gruba ilişkin oranın %53'e çıktığı görülüyor.

14 ayda telefon değiştiriyoruz

Telefon değiştirmesi süresi, 18-24 yaş arası grupta 14 ay iken, 55 yaş üzeri grupta 2 yıla kadar çıkıyor. Araştırma, mobil cihaz ve bu cihazlar için uygulama üreten şirketlerin, 55 yaş üzeri kitleyi de hedef gurubu içerisine alması gerektiğinin önemle altını çiziyor. 2013 yılının başlarında, anlık mesajlaşmanın, hızlı mesaj (SMS)'i geçmesi, raporda öne çıkan önemli değerlendirmelerden bir diğerini oluşturuyor. Whatsapp gibi uygulamalar nedeniyle SMS hizmet sağlayıcılarının 2013 yılında beklenen gelirlerinin neredeyse 5'te biri olan 32 milyar dolarlık bölümünü kaptırdıkları tahmin ediliyor.

10 yıl önce