|

Nokia, Japonya'da havlu attı

iPhone'un popülerliği karşısında satışları düşen ve karlılığı azalan Nokia, şimdi de Japonya'da umduğunu bulamadı. Bu ülkeden çekilme kararı alan şirketin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 8/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 15:53 - 7/12/2008 Pazar
Yeni Şafak
Nokia, Japonya'da havlu attı
Nokia, Japonya'da havlu attı

Nokia, Japonya'da cep telefonu satışını durduracağını açıkladı. Dünyanın en büyük cep telefonu üreticilerinden Nokia, Vertu haricindeki mobil cihazlarının satışını Japonya'da durduracağını açıkladı.

Dünya çapında yüzde 40'lara varan pazar payına sahip olmasına rağmen Nokia, Japonya'da yüzde 1'in altında satış yapabiliyor. Tüketiciler Japon malı cihazlara daha çok ilgi gösteriyorlar. Nokia genel müdürü Timo Ihamuotila, açıklamasında günümüz ekonomik şartlarında Japonya'ya daha fazla yatırım yapamayacaklarını açıkladı.


ÜRETİME ARA VERİLİYOR

Öte yandan Macaristan'ın Komarom şehrindeki Nokia fabrikasının aralık ayı sonunda üretime bir hafta ara vereceği açıklandı. Küresel mali krizin en fazla etkilediği ülkelerin başında gelen Macaristan'da bazı büyük şirketler kapanmış, bazıları ise üretimlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Macaristan Nokia'nın iletişim müdürü Anna Szimai konu ile ilgili olarak Macaristan Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, beş bin kişinin çalıştığı fabrikada üretimin 24-31 Aralık tarihlerinde durdurulacağını, yeni yıldan itibaren üretimlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.


JAPONLAR 3G'DE ÖNCÜ

Finli mobil teknoloji devi, Japonya'nın en büyük iki operatörü NTT DoCoMo ve Softbank Mobile için cep telefonu üretiyordu. Kullanıcıların % 85'inin 3G ağ üzerinden elektronik ödeme fonksiyonları, televizyon yayınları gibi hizmetleri kullandığı Japonya'da, mobil iletişim sektörünü alt üst eden Apple da beklediğini bulamayanlardan. Japonya'da yılsonunda 1 milyon adet iPhone 3G satışı yapma öngörüsünden oldukça uzak olan Apple, MM Research Institute tarafından yayınlanan bir rapora göre, Japonya'da, Eylül ayının sonunda toplamda 200 bin iPhone 3G sattı.


15 yıl önce