|

"O yıldızı görmeden saçımı kestirmem"

Bursa'da yaşayan ve çocukluğunda annesinin okuduğu astronomi kitabıyla bu alana ilgi duymaya başlayan inşaat mühendisi, yaklaşık 21 yıldır "gökyüzünün görünmeyen kısmı"nın fotoğraflarını çekiyor. İlk sergisini açan mühendis, "Canopus yıldızını görmeden saçımı kestirmeyeceğim" diyor.

Aa
00:00 - 23/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:38 - 23/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
"O yıldızı görmeden saçımı kestirmem"
"O yıldızı görmeden saçımı kestirmem"

İlk sergisini Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde açan inşaat mühendisi ve amatör fotoğrafçı Tunç Tezel (36), çocukluğundan bu yana gökyüzüne merakı olduğunu, bununla ilgili kitapları ve kaynakları bulup incelediğini ve 15 yaşından itibaren fotoğraflar çektiğini söyledi.

Lisans eğitimi aldığı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Amatör Astronomi Topluluğuna üye olduğunu belirten Tezel, "Üniversitede okuduğum süre boyunca belki de bölümümden çok toplulukta vakit geçirdim. Buradaki arkadaşlarla hala bir araya gelip gözlemlere gidiyoruz" dedi.

Tezel, farklı ülkelerden 33 gökyüzü fotoğrafçısından oluşan "The World At Night (TWAN)" adlı grupta Türkiye'yi temsil ettiğini dile getirdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Başkanlığının (NASA), 1995'ten bu yana "Günün Astronomi Fotoğrafı"nı seçtiği bir internet sitesi bulunduğu bilgisini veren Tezel, bu kapsamda 50 fotoğrafının yayınlandığını anlattı.

Bir eserinin, İngiltere'deki Greenwich Kraliyet Gözlem Evi'nin her yıl düzenlediği "Yılın Astronomi Fotoğrafı Yarışması"nda, 2011'de yeryüzü ve uzay dalında birinci seçildiğini ifade eden Tezel, Uludağ'da çektiği bir fotoğrafın ise aynı yarışmada 2012'de mansiyona layık görüldüğünü belirtti.

Güneş tutulmasını izlemek için Güney Pasifik'teki adalara gitti

Ödüllü fotoğraflarından birini, Güney Pasifik'teki adalarda çektiğine işaret eden Tezel, "Buraya 2010'da güneş tutulmasını izlemeye gitmiştim. Bir ülkeye gitmeden önce o yerin iklimini, ulaşım koşullarını ve yemeklerini araştırıyorum" ifadesini kullandı.

Tezel, ödüllü fotoğraflarının, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde yaz aylarından bu yana sergilendiğini bildirdi.

Gökyüzü fotoğrafçılığının farklı bir alan olduğunu vurgulayan Tezel, "Her gün baktığınız gökyüzünde aslında görünmeyen bir kısım var. Bunu görmek için ne yazık ki başka yerlere, Güney Yarım Küre'ye gitmek gerekiyor. Herkesin bunu yapma şansı yok. Benim de yıllarca olmadı. Şimdi o ortamlarda çektiğim fotoğraflarla başkaları gökyüzünün bu kısmını görebiliyor" diye konuştu.

"Canopus yıldızını görmeden saçımı kestirmeyeceğim"

Tunç Tezel'in annesi Aşkın Tezel ise eline geçen bir astronomi kitabını lise öğrencisiyken oğluna okuduğunu ve daha sonra onun bu alana ilgi duymaya başladığını söyledi.

Oğlunun o yıllarda fotoğraf makinesini alarak evlerinin çatısına çıkıp gökyüzü fotoğrafları çektiğini dile getiren Tezel, şunları kaydetti:

"15 yaşında ilk yıldız fotoğrafını çektiğinde onları almak için fotoğrafçıya gittim. Fotoğrafçı, 'Bu filmler yanmış, üzerinde benekler var sadece' dedi. Ben de 'Biz bunları istiyoruz zaten' dedim. Buna benzer çok anılarımız var. Kuzey Yarım Küre'den görülmeyen 'Canopus' yıldızı var. Tunç, onu çok merak ediyordu. Saçını beline kadar uzattı ve 'Canopus yıldızını görmeden saçımı kestirmeyeceğim' dedi. Uzun bir bekleyişten sonra bu yıldızı gördü, çekti ve saçını kestirdi."

10 yıl önce