|

OpenSocial kullanıma sunuldu

Melih Bayram Dede
00:00 - 5/11/2007 Pazartesi
Güncelleme: 21:26 - 5/11/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
OpenSocial kullanıma sunuldu
OpenSocial kullanıma sunuldu

Yeni Şafak'ın 1 Kasım'da duyurduğu, OpenSocial, bugün resmen kullanıma sunuldu. Google Türkiye'den bugün yapılan açıklamada Google'ın web'deki tüm sosyal ağ uygulamalarını kapsayacak biçimde tek bir oluşum sağlayacak olan OpenSocial'ı, sosyal ağ uygulamaları geliştiren uzmanlar ve daha fazla sosyal ağ özelliğine sahip olmak isteyen web siteleri için piyasaya sürdü belirtildi.


OpenSocial, geliştiriciler tarafından, kullanıcıların web siteleri, web uygulamaları veya sosyal ağlarından bağımsız olarak faydalanacakları geniş kapsamlı uygulamalar oluşturulmasını sağlayarak web için daha güçlü ve yayılmacı sosyal imkanlar geliştirecek. OpenSocial ilk kez, birçok sosyal ağ uygulamasına tek bir API'da ulaşılmasını sağlayarak, uygulama geliştirme uzmanları için gelişim ve dağıtımı daha kolay kılacak.


Bağımsız API'ların çoğalması sonucunda geliştirme uzmanları onlarca web sitesi için, ayrı zaman harcamak ve yazılım hazırlamak durumunda kalıyor. OpenSocial, sosyal ağ uygulama geliştirme uzmanlarına OpenSocial uyumlu tüm web sitelerinde çalışabilmeleri için tek bir API seti sağlıyor. Bu basit ve standart teknolojik özellikleriyle, OpenSocial yenilikleri hızlandırıp web'deki birçok yere daha fazla sosyal ağ özelliği kazandırıyor. Kullanıcılar ise daha ilgi çekici, cazip ve kullanışlı özelliklere daha hızlı erişebiliyorlar.


Google yetkilileri yaptıkları açıklamada “Web sosyal bir ortam olduğunda kesinlikle daha iyi ve Google olarak web'de farklı bağlamlara sosyal bilgi yüklediğimizde nelerin mümkün olacağını görmeye başlıyoruz.” ... “ Uygulama Geliştirme Uzmanların sosyal ağ uygulamalarını daha fazla yerde kullanabilmesi için standart bir yol yaratarak birçok yeniliği tetiklemiş oluyoruz. Bu topluluğa giren bilgi ve yineleme ile OpenSocial'ın Web'i sosyalleştirmede standart bir teknoloji olacağını ümit ediyoruz” dedi.


OpenSocial'ın en önemli avantajlarından biri uzmanların uygulamaları için geniş bir dağıtım ağına sahip olacak olmaları. LinkedIn, orkut, Viadeo, XING, Hyves ve hi5 gibi OpenSocial'a destek vermeyi kabul etmiş sitelerin hali hazırda 100 milyondan fazla kullanıcısı mevcut. Zaman ve kaynak sorunu bulunan uzmanlar, OpenSocial ile “bir kez öğrendikten sonra her yerde çalışabiliyorlar”; önce OpenSocial API'ları öğrenip daha sonra OpenSocial uyumlu tüm web siteleri için kolaylıkla uygulama geliştirebiliyorlar.


Bir sosyal müzik hizmeti olan iLike.com'un yöneticisi Ali Partovi “OpenSocial platformunun geniş bir kabul görmesiyle; iLike, sanatçıların bu platformu kabul eden bir dizi web sitesinden 100 milyonun üzerinde müziksevere ulaşmalarını sağlıyor” diyerek düşüncelerini ifade ediyor. “OpenSocial platformu, her web sitesi için ayrı bir yazılım gerektirmiyor ve sonuç olarak iLike'ın web'deki en geniş sanatçı - müziksever iletişim platformu olma yolunda bizlere büyük bir kolaylık sağlıyor.”

iLike, Flixter ve Theikos gibi birçok oluşum OpenSocial API'ları kullanan uygulamalar hazırlamış durumda. Bugünden itibaren http://sandbox.orkut.com adresinden uygulama geliştirme uzmanları OpenSocial API'larını test edebililecekler. Amaç, uzmanların kutucuktaki uygulamaları yükleyerek önce Orkut'a daha sonra da diğer OpenSocial sitelerine yayılmaları.


Bu programlama modeli, kullanıcılarının sosyal özellik ihtiyaçlarını karşılamak isteyen web sitelerine de yardımcı oluyor. Daha kolay sosyal ağ uygulamaları geliştiren daha çok uygulama geliştirme uzmanı; bu durumda, web siteleri için daha hızlı ve daha çok özellik anlamına geliyor.


Google'ın sosyal ağ hizmeti orkut'un grup ürün müdürü Amar Gandhi, orkut aracılığıyla kendilerini ifade etmek, arkadaşlarıyla eğlenmek için sürekli olarak yeni yollar arayan milyonlarca heyecanlı orkut kullanıcısı olduğunu belirtti. Gandhi sözlerini “OpenSocial hizmetini, Orkut'u tüm uygulama geliştirme uzmanlarına açık bir platform haline getirmek için kullanıp, bu topluluğun yaratıcılığından faydalanarak kullanıcılarımıza sık sık yeni özellikler sağlayabiliriz” diyerek sürdürdü.


OpenSocial'ın ortak sosyal uygulamalara ev sahipliği yapması; web sitelerinin normalde sahip olamayacakları üçüncü kişiler havuzuna ulaşmalarını sağlayacak. Böylece özel bir API ve onun uzman grubunu diğer projelerde desteklemeye gidecek olan kaynaklarını da yönlendirebilirler.


OpenSocial API'ları, sosyal ağ uygulamaları için gerekli olan bilginin erişimini sağlayacak: kullanıcı profiline ulaşım, arkadaş listeleri ve arkadaşlarına hangi aktivitelerde bulunduklarını gösterme imkanı… Uygulama Geliştirme Uzmanları ve web siteleri için OpenSocial kaynakları code.google.com/apis/opensocial adresinde mevcut.

16 yıl önce