|

Oracle, Sun'ı alıyor

Oracle Corporation bugün yaptığı açıklamayla, rakibi Sun Microsystems'i hisse bedeli 9.50 US dolardan, ya da bir başka deyişle toplam 7.4 milyar US dolara satın almaya hazır olduğunu basına duyurdu.

00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 19:40 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Oracle, Sun'ı alıyor
Oracle, Sun'ı alıyor

Oracle'la yapılan anlaşma, IBM ile yapılan görüşmelerin bitmesinden iki hafta sonra açıklandı. Sun yönetimi IBM'in hisse senedi rakamını 10 US dolardan, 9.40 US dolara indirmesi konusunda ayak diredi. Ancak bugünkü teklife bakıldığında Sun'ın Cuma günü kapanan hisse bedeli 6.69 US doların, yüzde 42 üzerinde bir fiyat sunuluyor.


PC Time'ın
Oracle ve Sun birlikte bir açıklama yaparak net olarak Sun'ın alacak ve borçlarını tanımladılar ve 5.6 milyar US dolar rakam değerinde fikir birliğine vardılar.

Oracle kurucusu ve yöneticisi Lawrence Ellison ile, Sun'ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Scott McNealy, son 20 yıl boyunca Silikon Vadisi'nin en yakın müttefikleri oldular. Her iki şirket de internet dünyasının yükselen yıldızları oldular ve her iki şirket de Microsoft'a karşı amansız bir rekabet savaşı sürdürdüler.


Geçmişe bakıldığında Oracle'ın veri tabanları, Sun'ın sunucuları üzerinde çalıştırıldı. Ancak bir kaç yıl önce Sun'la çalışma bittiğinde, Oracle rotasını HP ve Dell'e çevirdi.

McNealy, bu konuyla ilgili “Bizim birleşmemiz ilişkilerimizin doğal bir gelişimi ayrıca endüstri tanımlı bir olaydır” şeklinde bir açıklama yaptı.


Sun'ın yöneticileri çoğunluk kararıyla birleşmeye evet dediler. Bu yaz iki şirketin birleşmesi konusunda çalışmalarla geçecek. Bu arada borsada Sun'ın hisse senetleri Cuma günkü kapanışa göre 6.69 US dolardan, 9.20'ye fırlarken, Oracle'ın hisseleri 19.06 US dolardan 18.34'e düştü.

15 yıl önce