|

Osmanlı'yı yıkan teknolojik neden!

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bilimsel çalışmaların kırılma noktasının incelendiği toplantıda konuşan Prof. Dr. Atilla Bir, Osmanlı'yı bilimsel geriliğin yıktığını kaydetti. 1770'deki Çeşme faciasını örnek gösteren Bir, Osmanlı donanmasındaki gemilerin hareket halinde hedef vurma beceresinin olmamasını da gerilemeye etken olarak gösterdi.

yenisafak.com.tr / Teknoloji
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:01 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Osmanlı'yı yıkan teknolojik neden!
Osmanlı'yı yıkan teknolojik neden!

Teknik Elemanlar Derneği TEKDER'in düzenlediği ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bilimsel çalışmaların kırılma noktasının incelendiği toplantıda 16. yüzyılda yaşayan Osmanlı'da Takiyüddin, Avrupa'da ise Tycho Brahe'nin çalışmaları karşılaştırıldı.

Çeşme Faciasına kadar sorgulanmadı

16. yüzyılın son çeyreğine kadar bilimsel araştırmada dünyaya önderlik eden Osmanlı devletinin 1580 yılındaki İstanbul Rasathanesi'nin kapatılmasıyla birlikte bilimsel bir duraklamaya girdiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik fakültesinde öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Bir, 'Bilimsel yeterlilik 1770'deki Çeşme Deniz Faciasına kadar sorgulanmadı' dedi.

Matematik ve fizikten istifa edilmedi

Çeşme faciasının temel sebebini 'Osmanlı Donanmasının hareket halinde hedef vurma becerisinin olmamasına' bağlayan Prof. Dr. Atilla Bir, 17. yüzyılda Avrupa'da geliştirilen matematik ve fizik ilimlerindeki gelişmelerden istifade edilmediğine dikkat çekti. Bir, bilimsel gelişmelerin gerisinde kalan Osmanlı Devleti'nin daha sonra duraklama ve gerileme dönemlerine girdiğini belirtti.

TEKDER tarafından Teknik elemanlarının mesleki ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen seminerler üyeler tarafından beğeni kazanıyor. Birbirinden önemli konular uzmanları tarafından üyelere aktarılıyor. Daha önce Prof. Dr. Zekai Şen, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Dr. Ramazan Altınok, Gazeteci Yazar Mustafa Özcan, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Hasan Celal Güzel gibi isimler seminer vermişti.

1770 Çeşme Faciası

6 Temmuz 1770'te Çeşme Deniz Savaşı'nda Akdeniz'e açılmak isteyen Rus donanmasının, Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa komutasında Osmanlı donanmasını yaktığı faciadır. Tarihçiler, Çeşme faciasını "Osmanlı''nın deniz hakimiyetinin bir anlamda sonu olduğu" şeklinde yorumlamaktadır. Ruslar, Çeşme faciasından sonra Limni Adası'nı kuşatmış fakat Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın komutasındaki donanma adanın düşmesini engelleyerek Rusları uzaklaştırmıştır. Faciadan kaçarak Sakız adasına sığınan Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa ise tedbirsiliğini idam edilerek ödemiştir.

11 yıl önce