|

Oyun uygulaması yapan çok, eğitime bakan yok

Vodafone İçerik Servisleri Direktörü Lee Epting, mobil cihazlar için eğitim, sağlık gibi uygulamaların sayısının artması gerektiğini belirterek, okuma yazma öğrenmeyi kolaylaştıran, sağlık çözümleri sunan uygulamalara ağırlık verilmesini istedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 19/09/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:25 - 19/09/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Oyun uygulaması yapan çok, eğitime bakan yok
Oyun uygulaması yapan çok, eğitime bakan yok

Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen mobil uygulamaların hala geleneksel yaklaşımlarla geliştirildiğini belirten Vodafone İçerik Servisleri Direktörü Lee Epting, “Gündemde en fazla oyun uygulamaları görüyoruz. Oysa verimlilik sağlayan uygulamalara gerek var. Vodafone olarak bizim için çok önemli olan daha az ulaşılan alanlarda çözümler geliştirmek. Bu fırsatların arasında eğitim geliyor.” dedi. Vodafone Mobile Clicks 2011 mobil uygulama geliştirme yarışmasıyla ilgili olarak Amstedam PICNIC Festivali'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Epting, “Yaptığımız çalışmalardan biri de Mısır'da okuma yazması düşük olan profildeki kişilere İngilizce öğreten bir uygulama. Grafiksel bir uygulama olduğu için, Mısır'da okuryazarlığın yüzde 20 daha yükseldiğini gördük.” şeklinde konuştu.

ÖZÜRLÜLERE YOL GÖSTERİYORUZ

Fırsatlar gördükleri bir başka alanın da mobil internet kullanımı olduğunu ifade eden Epting, “Webbox adlı bir ürünümüz var. Hindistan'da sınıfa Webbox koyarak öğretmenlerin tüm sınıfa bu cihaz üzerinden eğitim verebilmelerini sağladık. Bir diğer yarışmada da görme ve işitme engelliler için mobil uygulamalar geliştirilmesini destekledik. Görme özürlüler yönünü tayin etmek için GPS kullanıyor. Yaşlılara baktığınızda ise mobil teknolojilerde çok az ürün ve servis sunulduğunu görüyoruz. Biz, herkesin ilgilendiği oyunlar gibi alanların dışında alanlara odaklanarak bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Enerji sorunu olan Afrika gibi pazarlar için güneş enerjisiyle çalışan telefonlar ve çay fiyatına o internet paketleri, Türkiye'de aylık 7.99 TL'ye cepten sınırsız internete bağlanma fırsatı veren CEPNET paketi sunuyoruz.” dedi.

BANKACILIK VE SAĞLIK BİRLEŞTİ

Vodafone'un bankacılık uygulamaları hakkında da bilgi veren Epting, şunları söyledi: “M-PESA, SMS ve text temelli bir ödeme sistemi. 17 milyon müşterisi var. Gerçek hayata dair problemleri çözebiliyor olmak bizim için önemli. Örneğin Tanzanya'da kadınların doğum sırasında yaşadığı fistula isimli bir komplikasyon var. Bu problemi yılda yaklaşık 3.000 kadının yaşadığını biliyoruz. 2020 gelişmişlik hedefi çerçevesinde, M-PESA ile entegre bir çalışma gerçekleştirdik. Bu rahatsızlığı yaşayan bir kadın hakkında bilgi verildiği takdirde, bizim oluşturduğumuz kliniğe ulaşabilmesi için bu kişiye M-PESA üzerinden yolculuk masraflarını karşılayacak para gönderiliyor ve 30 dakikalık ameliyatla problem giderilebiliyor. Konuyla ilgili bilgi sağlayan kişiye de para veriyoruz.”


Birbirleriyle konuşan akıllı makineler önem kazanıyor

Vodafone Grup Tüketici Servisleri Direktörü Antonio Garcia Urgeles, “Mobile Clicks yarışması, Vodafone'un global anlamda AR-GE'ye ve inovasyona yaptığı yatırımların önemli bir ayağını temsil ediyor. Mobil internet alanındaki yenilikçilikte şampiyon olmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, mobil internet insanların hayatlarını değiştiriyor ve insanların hayatlarının kendi kontrolünde olmasını sağlıyor, daha fazla yapmak istedikleri şeyleri yapmak için. Mobil internetteki en iyi fikirleri geliştirmek ve desteklediğimiz için gerçekten gurur duyuyoruz. Bu etkinliği son 4 yıldır destekliyoruz. Şu anda 7 pazarda bu etkinliği düzenliyoruz Geçen sene sadece 4 pazarda bunu yapmıştık. Daha da büyütüyoruz. En önemli şey ise, asıl önem verdiğimiz konu ise Mobile Clicks'le bu sektördeki katlı sağlayacak şirketlerin ortaya çıkmasını sağlamak. O yüzden de şunu görmekten de çok mutluyuz geçen sene finale kalanlar gerçekten pazarlığa girip inanılmaz işler başardılar. Öyle örnekler verebiliyoruz ki sıfır müşteriden birkaç ay içinde milyonlarca müşteriye ulaşan örnekler oldu. Otolarda SIM kart olmasına yönelik çalışmalar artıyor ve birbirleriyle iletişim kuran makineler giderek önem kazanıyor.” şeklinde konuştu.


Hedef Mobile Clicks'in Türkiye'de yapılması

Vodafone Türkiye Bireysel Data Ürün ve Servisleri Bölüm Başkanı Ömer Kuyucu, Mobile Clicks 2011'in, bu yıl ilk defa Türkiye'den de girişimcilerin katılımıyla düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Vodafone Türkiye olarak önümüzdeki sene Mobile Clicks finallerini Türkiye'de yapmayı değerlendiriyoruz. Bu sene Türkiye'den geçerli başvuru sayısı 17 idi. Kriterlere uygun olmayan başvuru sayısı ise 117'den fazla oldu; yani “Bu fikir olgun değil, başvuru kriterlerini karşılamıyor” dediğimiz sayı 117'den fazla. Bu da Girişimcilerle birlikte başvuru sürecini de iyileşmemiz gerektiğini gösteriyor. Mobile Clicks 2011'de Bill Gastro projesiyle ülkemizi temsil eden ve Türkiye'nin girişimcilik alanındaki sesini duyuran Berkant Kölem ve İsmail Ürün'ü başarılarından dolayı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu. Kuyucu, “Oyun, müzik, haber hala üzerinde geliştirmeler yapılan bir alan. Hala bu kategorilerde bir çok uygulama geliştiriliyor. Ancak Türkiye'de diğer alanlarda yeteri kadar uygulamanın geliştirilmediğini görüyoruz. Globalde olduğu gibi Türkiye'de de eğitimin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.”


Türkiye'yi mobil arenada Bill Gastro temsil etti

Mobile Clicks 2011'in Amsterdam finali gerçekleştirildi. Yarışmanın Türkiye elemesinde finale kalan Whonear, GorDinle, Please Mobile Me, BillGastro ve Phoneist.com arasından birinci seçilen Bill Gastro, Amsterdam finalinde ülkemizi temsil etti. Türkiye'de finale kalan toplam beş proje arasından seçilen Bill Gastro, Türkiye'yi başarıyla temsil ederek, uluslararası platformda pek çok önemli girişimci ile tanışma fırsatı yakaladı. Restoranların işlerini mobil kanallar üzerinden yönetmelerini ve tanıtmalarını sağlayan mobil POS çözümü olan Bill Gastro projesi dereceye giremedi. Birinci seçilen Frogtek 150 bin Euro almaya hak kazanırken; ikinci seçilen Parcel Genie 50 bin Euro, üçüncülüğe yerleşen Wunderlist ise ise 25 bin Euro ile ödüllendirildi.


13 yıl önce