|

Pardus, 'göç aracı'yla geliyor

Türkiye'nin işletim sistemi Pardus, Ekim'de çıkaracağı yeni sürümde, Windows kullanıcılarının Pardus'a geçişte tüm dosyalarını güvenli bir şekilde aktaracak 'Göç Aracı' özelliğiyle gelecek.

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 14:35 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Pardus, 'göç aracı'yla geliyor
Pardus, 'göç aracı'yla geliyor

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (EUKAE) tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Pardus'un Ekim ayında çıkması beklenen 2007.3 sürümünde ne gibi özelliklerin yer alacağı yavaş yavaş netleşmeye başladı. Gündemdeki yeniliklerden en dikkat çekeni, Windows'tan Pardus'a geçiş kolaylığı sağlayacak 'Göç Aracı' adlı uygulama. Bu uygulama ile kullanıcılar e-posta dosyaları, e-posta hesapları, bilgisayarlarındaki belgeler ve birçok ayarı tek işlemle yeni işletim sistemleri Pardus'a aktarmış olacak.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen PardusGeliştirici Toplantısı'nda yeni yol haritası belirlendi. Yaz ayında bir staj çalışması başlatan TÜBİTAK UEKAE, yapılacak yenilikleri bu staja katılan öğrencilerin de fikirlerinden yola çıkarak belirlemiş. İşte Pardus'ta yer alacak yenilikler:

DELTA PAKET DESTEĞİ:
Pardus 2007.3 sürümünde delta desteğinin olmasına karar verildi. Bu karar özellikle limitli ADSL kullanıcılarını sevindirecek. Çünkü delta desteği sayesinde artık güncellemesi çıkan bir paketin tamamını değil, sadece değişen kısmını indirilece. Bazı paketlerde yüzde 80'lere varan, genelde ise yüzde 50'ye yakın kazanım sağlıyor bu özellik.
İKİ AYRI PROGRAMLAR MENÜSÜ:
Bir arayüzü olmasına rağmen menüde görünmeyen bazı küçük yardımcı uygulamalara erişim grafik yapılandırma aracı Tasma'ya basit menü veya genişletilmiş menü seçenekleri olacak.
AĞ YÖNETİCİSİ:
Pardus 2007.3'de Ağ Yöneticisi'ne hızlı bağlantı desteğinin eklenmesi ve bazı ufak sorunların düzeltilmesine karar verildi. Bununla beraber ağ profilleri gönderme/alma etme yeteneği kazandırılması da bu geliştirmenin bir parçası olacak.
ÇOMAR ÜZERİNDEN FARKLI YETKİLENDİRME:
Kullanıcıların her türlü işi gerçekleştirebilen grubu dışında da, sadece program ekleme/kaldırma yetkisi olan ya da sadece ağ profili ekleyip/çıkarabilen bir kullanıcı gibi profiller oluşturmasına olanak sağlanması planlandı.
PAKET İMZALARI:
Kurumsal ve kamu pazarlarının beklediği bir özellik. 2007.3'e yetiştirilmesi bekleniyor. Bu özellik sayesinde paketlerin kim tarafından yapıldığı doğrulanabilecek.
GÖÇ ARACI:
Windows kullanıcılarının kişisel bilgi ve ayarlarının Pardus'a aktarılabilmesini amaçlayan Göç Aracı adlı bir yazılım Pardus 2007.3'te yer alacak. Bu araç sayesinde kullanıcılar Windows ortamındaki birçok kişisel ayar ve verilerini tek bir araçla Pardus'a aktarılacak.
VEKİL SUNUCU (PROXY) YÖNETİCİSİ:
Sistem çapında bir vekil sunucu yönetimi için gerekli altyapı geliştirilecek. Bu özellikle, vekil sunucu yönetiminin daha kolay ve sağlıklı bir biçimde yapılması sağlanacak.
16 yıl önce