|

Pardus'ta geri sayım

Yerli bir işletim sistemi oluşturma hedefiyle TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen Pardus'un yeni sürümü için geri sayım başladı. Pardus 2013 (Pardus Kurumsal) adıyla hazırlanan işletim sistemi 25 Mart'ta kamu ve özel sektörün kullanıma sunulacak

Melih Bayram Dede
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 17/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
Pardus'ta geri sayım
Pardus'ta geri sayım

TÜBİTAK tarafından ULAKBİM bünyesinde geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un web sitesinde şu sıralar bir geri sayım var. Sektörde, meraklı bir bekleyiş hakim. Gelen bilgilere göre, 2012?de mevcut Pardus ekibinin ayrılmasından sonra yeni sürüm çıkarmayan TÜBİTAK, şimdi Pardus 2013 (Pardus Kurumsal) adıyla kamu ve özel sektörün kullanması için yeni bir sürüm için geri sayımda.

ÇAĞRI MERKEZİ KURULDU

Bir aksilik olmazsa, 25 Mart'ta Pardus Portal, Çağrı Merkezi ve Pardus 2013 sürümü hazır olacak. TÜBİTAK, mevcut ekibin ayrılmasından sonra, Debian tabanlı olarak ve dış kaynak kullanımıyla geliştirilmeye başlanan Pardus'ta kurumsal kullanıcıları odağa almış durumda. Bu arada, bireysel kullanıcılar için de önümüzdeki dönemde yeni bir sürüm gelme ihtimali yüksek.

Yeni bir işletim sistemi: PisiLinux

Açık kaynak camiasına PisiLinux adlı yeni bir Linux işletim sistemi dağıtımı eklendi. Pardus Anka'yı geliştiren ekip, TÜBİTAK'ın markası olan Pardus'a bağımlı olmadan hareket etmek üzere PisiLinux adı altında yeni bir oluşuma gitti. www.pisilinux.org adresinden erişilen web sitesinde, projeyle ilgili, 'PiSi, Orijinal Pardus'u temel alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır.' deniliyor. Bu arada Pardus Anka projesinin de bir süre sonra Pardus adını kullanmayı bırakacağı gelen haberler arasında.

Açık kaynaklı yazılım nedir?

Açık kaynak (Open source), geliştirilen yazılımın kaynak kodunun kullanıcılar tarafından ne içerdiği görülebilecek, ihtiyaca göre değiştirilebilecek ve başkalarının kullanımı için de aynı açıklığı sağlayabilecek şekilde sunulması anlamına geliyor. Açık kaynak camiasında özgür bir yazılım lisansı ile lisanslanmış olan yazılımlar, Özgür yazılım (Free software) sınıfına giriyor. Genellikle ücretsiz dağıtılan açık kaynak yazılımlar için hizmet bedeli talep edilebiliyor.


11 yıl önce