|

Pardus'tan Gazze'ye büyük jest

Melih Bayram Dede
00:00 - 19/01/2009 Pazartesi
Güncelleme: 20:47 - 18/01/2009 Pazar
Yeni Şafak
Pardus'tan Gazze'ye büyük jest
Pardus'tan Gazze'ye büyük jest

TÜBİTAK tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un deneme sürümüne Gazze adı verildi. 30 Ocak günü yayımlanacak olan Pardus 2008.2 işletim sisteminin sürüm adayı olan 'Pardus 2008.2 RC1'e bu adın verilmesiyle ilgili Pardus web sitesinde yer alan duyuru şöyle:

“Çekirdek geliştirici ekip olarak bu sürüm adayına Gazze kod adını vermeyi kararlaştırdık. Haftalardır süren ve yüzlerce sivilin ölümüne, yüzbinlerce kişinin de sağlık, gıda ve diğer temel gereksinimlerden mahrum kalmasına neden olan bu insanlık trajedisinin bir an önce sona ermesi ortak temennimiz. Gazze'deki Filistin halkı can güvenliğine ve insanca yaşam koşullarına kavuşmalı.”

Pardus web sitesinde ayrıca, İsrail ile Filistin'i ayıran duvar üzerindeki çalışmaları ile de tanınan Banksy isimli graffiti sanatçısının 'Her zaman bir ümit vardır' mesajı taşıyan bir çalışması yayınlandı.

Pardus 2008.2 RC1 (Gazze), Pardus 2008.2 Beta sürümünden beri geçen sürede yapılan tüm güncelleme ve hata çözümlerini içeriyor. Pardus 2008.2 RC1 (Gazze), tüm bu değişiklikler ile gelişirken her zamanki temel özelliklerini de ihmal etmiyor : tüm masaüstünde Türkçe yazım denetimi, internet araçları, ofis yazılımları, çokluortam (resim, müzik, video vb) oynatıcıları ve sayısız yazılım ile kullanıcılarının tüm gereksinimlerini karşılayacak tek bir CD olarak geliyor.



15 yıl önce