|

Penguenler Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ne!

Melih Bayram Dede
00:00 - 27/04/2007 Cuma
Güncelleme: 16:33 - 27/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
Penguenler Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ne!
Penguenler Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ne!

Linux Kullanıcıları Derneği'nin düzenlediği 6. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, 3-6 Mayıs 2007 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Bu yıl şenlikle birlikte ilk kez Linux ve Özgür Yazılım Konferansı da gerçekleştirilecek.


Bu yıl altıncısı düzenlenen Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, ülkemizde özgür yazılım camiasının buluştuğu en büyük etkinlik olma özelliğini sürdürüyor. Dört gün süren etkinlikte Türkiye'nin dört bir yanından özgür yazılıma gönül verenler, açık kaynak kodunu merak eden bilişimciler, kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler bir araya geliyor.


Ülkemizde de Linux ve Özgür Yazılım'ın tanınırlığı, bilinirliği ve bilgisayar teknolojilerindeki payı her yıl büyümeye devam ediyor. Bu nedenle bu yıl yurdun dört köşesinden daha çok ziyaretçi, özgür yazılımı daha çok tanımak için, tanıtmak için, bilgilerini paylaşmak için, daha çok bilgilenmek için, destek olmak için ve destek vermek için şenlik ve konferansımızda buluşacak, bilgiyi paylaşacak ve kaynaşacaklar.


Şenlik kapsamında masaüstü kullanıcısına yönelik giriş düzeyde seminerlerden, geliştiricilere, sistem yöneticilerine, kamu ve özel sektöre, özgür yazılımın sosyal boyutu ve felsefesiyle ilgilenenlere yönelik 50'nin üzerinde seminer verilecek. Konferans kapsamında katılımcıların Linux ve özgür yazılımla ilgili yenilikleri paylaştıkları sunumlar olacak. Uluslararası ve ulusal özgür yazılım projelere katkı veren yerel gruplar da şenlik içerisinde bir araya gelme, tanışma ve kullanıcılarıyla buluşma şansı bulacak.


Pardus, tüm kullanıcılarını ve "penguen sevenleri", 3-6 Mayıs 2007 tarihleri arasında 6. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ne çağırıyor...


Pardus, 2003 yılı sonlarında başlatılan proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştiriliyor. 14 kişilik deneyimli ve yetkin bir çekirdek ekip eliyle geliştirilen Pardus, dünyanın dört bir yanından destek veren 8'i yabancı 40 kadar gönüllü geliştiricinin ve yüzlerce katkıcının desteğiyle büyüyor. Pardus, bugün 50.000'i aşan bilgisayar sayısıyla, Türkiye'nin en büyük Linux topluluğuna sahip.


Pardus, Linux çekirdeği etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dağıtılan uygulama yazılımlarından oluşan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. GPL'e göre Pardus'u dilediğiniz gibi istediğiniz sayıda makinede çalıştırabilir, kaynak koduna göz atıp isterseniz özgürce değiştirebilir ve GPL lisansını değiştirmeden yeniden dağıtılabilirsiniz.


Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor.


Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması...


Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor.


Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor ve bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılımı da içeriyor. Bir diğer işletim sisteminde “ayrıca para ödeyerek” satın almak zorunda kalacağınız ofis, İnternet, çokluortam, oyun ve grafik uygulamalarının özgür alternatiflerini Pardus 2007 içinde barındırıyor.


Pardus'u yüklediğinizde sisteminizde CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor. Tüm bu uygulamalara ek olarak, Pardus depolarında bulunan ve sayıları her geçen gün artan 1600 kadar yazılım, kullanıcılara geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor.


Pardus'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (İnternet'te gezinirken, e-posta yazarken, sohbet ederken...) Türkçe denetimi yapılabiliyor.


Pardus 2007 İngilizce, Türkçe, Almanca, İspanyolca ve Hollandaca dillerini kurulum aşamasından masaüstü ortamına kadar destekliyordu. Şimdi Pardus 2007.1 ile Brezilya Portekizcesi'ni de baştan sona destekliyor!


http://www.pardus.org.tr

17 yıl önce