|

'Plazma TV'lerin yasaklanması söz konusu değil!'

Avrupa Tüketici Elektroniği Birliği EICTA, basına “plazma TV'lerin Avrupa'da yasaklanacağı” şeklinde yansıyan haberler istinaden basın bildirisi yayınladı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 15/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 18:40 - 15/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
'Plazma TV'lerin yasaklanması söz konusu değil!'
'Plazma TV'lerin yasaklanması söz konusu değil!'

Avrupa Tüketici Elektroniği Birliği, plazma televizyonların Avrupa'da yasaklanacağı yönündeki haberleri yalanladı.


EICTA'dan yapılan açıklamada, "Son zamanlarda basında yer almakta olan haberlerde, Plazma TV teknolojisinin enerji verimliliği sebepleri ile yasaklanabileceği belirtilmektedir. Bu ifadeler tamamen yanlıştır." denildi.


Açıklamada şu görüşlere yer verildi:


Konu ile ilgili AB direktifine göre plazma veya herhangi bir teknoloji, enerji verimlilik koşullarına uyduğu sürece TV üretiminde kullanılmasının yasaklanması mümkün değildir.


AB ve üyeler, TV üretiminde kullanılan Plazma TV, LCD TV, CRT (tüplü) TV ve diğer tüm teknolojilerin daha enerji verimli getirilmesini sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaktadırlar.


Tüm üreticilerin Avrupa pazarında TV üretmek, ithal etmek ve satmak için yeni hazırlanacak minimum verimlilik standartlarına uyması istenecektir. Yeni düzenlemenin 2009'un ikinci yarısında yayınlanması beklenmektedir. Geçiş sürecinin ardından ürünlerin 2010 yılının ikinci yarısında uyumlu hale getirilmesi beklenmektedir.


Konu hakkında iyi anlaşılması gereken bir nokta da, Plazma, LCD ve CRT gibi teknolojilerin enerji tüketiminde farklı yollar izledikleridir. Ancak endüstri, tüketicilerin bu teknolojileri aynı şekilde karşılaştırabilmesi için kriterleri birleştirip tek bir ölçüm şekli kullanmaktadır.


Özetlemek gerekirse, hem LCD hem plazma teknolojilerinde geçen birkaç sene içinde ciddi gelişmeler elde edilmiş olup her iki teknolojide her bir yeni üretimde daha iyi enerji verimliliği elde edilmektedir.


Yakın zamanda Las Vegas'ta düzenlenmiş olan tüketici elektroniği fuarın CE Show'da birçok üretici, elektronik endüstrisinin “enerji verimliliğinde sürekli iyileştirme sağlama” taahhüdüne sadık kaldığını, mevcut ve gelecek teknolojilerde sağladığı gelişmeleri tanıtarak göstermiştir."


Avrupa'nın 28 farklı ülkesinden 61 büyük çok uluslu firma ve 39 ulusal oluşumun üyesi olduğu EICTA, 10.000 firmayı, 2 milyon çalışanı ve bin milyar euroluk bir sermayeyi temsil ediyor.

15 yıl önce