|

Sam bu sorunu çöz ya da buraya gelme

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 19:49 - 19/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Sam bu sorunu çöz ya da buraya gelme
Sam bu sorunu çöz ya da buraya gelme

IBM Türkiye çalışanları, şirketin Türkiye'de ofis açışının 70. yılı kutlamaları çerçevesinde ülkemize gelecek olan genel müdür Sam Palmisano'ya böyle seslendi.


Bugüne kadar size hep IBM'le ilgili güzel haber ve yorumlar aktardık. Ancak bir konu daha var ki; görmeden geçmek yıllarca IBM Türkiye'ye emek veren çalışanlara haksızlık olurdu. IBM Türkiye'de çalışanlar, 5 yıldır maaşlarına zam yapılmadığı gerekçesiyle eylemdeler. IBM çalışanları, haklarını aramak için çareyi sendikaya üye olmakta bulmuş ve yarıdan fazlası Tez-Koop-İş sendikasına üye olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sendikayı onaylayarak IBM yönetimine bildirmesinin ardından IBM buna itiraz edip karşı dava açtı.


Turk.Internet.com'dan öğrendiğimize göre, IBM yönetiminin itirazı 2 noktada toplanıyordu. İtirazlar, IBM'in sendikanın temsil ettiği iş kolunda olmadığı ve sendikaya üye olan çalışan sayısının yarıdan fazla olmadığı şeklindeydi. Mahkeme geçtiğimiz günlerde IBM'in itirazlarını reddetti. IBM de bir üst mahkemeye gideceğini açıkladı.


Son aşamada IBM çalışanları bir araya gelerek, süresiz eylem kararı aldı. İlk etapta da 4 haftalık eylem planlarını belirlediler ve bu kararlarını da "Sam Sorunu Çöz ya da Hiç Gelme" yazılı pankartlarla çektirdikleri fotoğrafla da ilan ettiler. Sam ile kastedilen, IBM'in Türkiye'de ofis açısının 70. yılı kutlamaları çerçevesinde kasım ayında Türkiye'ye geleceği duyulan Sam Palmisano, yani dünyada "big blue" olarak bilinen IBM'in ana şirket genel müdürü. Şimdi bütün IBM çalışanları, Sam Palmisano'nun sorunu çözmek için mi geleceğini yoksa IBM Türkiye yönetimi gibi sorunu görmezden mi geleceğini merakla bekliyor.



16 yıl önce