|

“SAS” onuncu kez Fortune Listesinde

00:00 - 5/02/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 1/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
“SAS” onuncu kez Fortune Listesinde
“SAS” onuncu kez Fortune Listesinde

Kurumsal Zekâ alanında Dünya'nın bir numaralı şirketi SAS, Fortune'un her yıl yayınladığı “Çalışılacak En İyi 100 Şirket” listesinde bu sene de yer aldı. Listenin yayınlanmaya başladığı 1998 yılından bu yana 10 senedir arka arkaya aynı listede yer alan SAS, bu yıl “çalışılacak en iyi şirket” sıralamasına girmesinin yanı sıra, en iyi çocuk bakımı, sağlık hizmetleri ve iş/hayat denge programları alanlarında da listede bulunuyor.


SAS “İnsan Kaynakları”ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Chambers listede yer almalarıyla ilgili olarak “Her yıl Fortune listesinde yer almamız, çalışanlarımızın bizim için ne kadar önemli olduğunun ve onlara yaptığımız yatırımların bir göstergesi. SAS olarak, çalışanlarımızın sadakati ile övünüyoruz. Sektörde olan çalışan sirkülasyonu %20 iken bu oran SAS'ta %4 civarında” dedi.


2006 yılında gerçekleştirilen “SAS Personel Araştırması” sonuçlarının da gösterdiği gibi, SAS çalışanlarının yaptıkları işle gurur duyduklarını ve bunun SAS'ın başarısını etkilediğini düşünüyorlar. Çalışan tatminini yüksek tutmayı amaçlayan CEO Jim Goodnight, üst düzey yöneticilerinin çalışanların sorunlarını, isteklerini anlamalarını sağlamak amacıyla SAS'ın tüm birimlerinden temsilcilerin oluşturduğu bir “Personel Komitesi” oluşturulmasını sağladı. Chambers komite ile ilgili olarak “Örgütlenmiş ve hayatından memnun personelin yazılım ve hizmetlerimizdeki kaliteyi artıracaklarına, bunun da müşteri memnuniyetine yansıyacağına inanıyoruz” dedi.


SAS, listedeki tutarlılığı nedeniyle 2004 yılında Dergi'nin “Ünlüler Geçidi”nde (Hall of Fame) yer almaya da hak kazanan 22 şirketten biri oldu.


Son on yıl içerisinde Amerika'daki iş yerlerinde büyük değişiklikler meydana geldi. 1998 yılında açıklanan ilk Fortune listesinde sadece 18 telekomünikasyon şirketi bulunurken, bugün bu sayı 82'ye yükseldi. 10 yıl önce sadece 28 şirket yerel partnerlerle çalışıyorken, bu sayı 79'e yükseldi.


Merkezi San Francisco'da olan Great Place to Work Institute tarafından derlenen Fortune listesinde iki kriter göz önünde bulunduruluyor: Şirket kültürü ve tutumu ile çalışanların şirketleri hakkındaki fikirleri.


Her şirketten tesadüfi olarak seçilen yaklaşık 400 çalışanın, 57 soruluk araştırmaya verdikleri cevaplar toplam puanlamanın 2/3'ünü oluşturuyor. Araştırmada yönetimin turumları, iş tatmini, yöneticilerle ilişkiler gibi konular soruluyor.


Puanlamanın geri kalan bölümü ise her şirketin demografik yapılanması, ödeme politikası ve ek hizmetleri, şirket kültürü gibi özelliklerine bakılarak düzenleniyor. Şirketler 4 alanda puanlandırılıyorlar: Kredibilite (çalışanlarla iletişim), saygı (fırsatlar ve ek hizmetler), dürüstlük (maaş ve çeşitlilik) ve çalışan ilişkileri.


Listenin tamamına www.fortune.com sitesinden ulaşılabilir.

17 yıl önce