|

Şehir dışında daha zararlı olur

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasına yönelik yüksek yargı kararının bir çözüm olmadığını, kararla birlikte daha yüksek güçte ışıma yapan, dolayısıyla kuruldukları bölge için daha fazla tehlike içeren istasyonların kurulacağını iddia etti.

00:00 - 24/06/2012 Pazar
Güncelleme: 12:48 - 24/06/2012 Pazar
Yeni Şafak
Şehir dışında daha zararlı olur
Şehir dışında daha zararlı olur

Baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasına yönelik kararla ilgili EMO'dan yapılan yazılı açıklamada, yargının verdiği elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığı üzerindeki tehdit karşısında baz istasyonlarının şehir dışına taşınması kararının, sorunu teknik ve içinden çıkılmaz bir hale getirdiği vurgulandı.

Baz istasyonlarının denetim dışı, gizli-saklı olarak, kamunun onayı olmaksızın istenilen her yerde kurulmasının halkın sağlığını tehlikeye atarken, yeni alınan kararla baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasıyla da halk sağlığının güvence altına alınamayacağı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

'Kararla birlikte daha yüksek güçte ışıma yapan, dolayısıyla kuruldukları bölge için daha fazla tehlike içeren istasyonlar kurulacak. Uzaklık nedeniyle istenilen iletişim seviyesine ulaşılamayacak ve bu durum baz istasyon sayısını artırırken; cep telefonlarının da iletişimi gerçekleştirebilmek için daha tehlikeli bir düzeyde ışıma şiddetini yükseltmelerine yol açacak. Yeni ve daha tehlikeli sorunlar yaratmadan baz istasyonları konusunda kamu yararı temelli acil çözümler üretilmesi gerekmektedir. En başta ortak baz istasyonu kullanımı zorunluluğu getirilmeli, gereksiz telefon kullanımını özendirici kampanyaların yapılması önlenmelidir.' ANKARA (AA)

12 yıl önce