|

Silikon Vadisi'ne Türk sermayesi

Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformu sahibinden.com'un kurucusu Aksoy Group şirketlerinden Aksoy Internet Ventures (AIV), internet üzerinden online satışa getirdiği yenilikçi yorumla fark yaratan tinypay.me'ye yaptığı yatırımla Silikon Vadisi'ne yerleşti.

Melih Bayram Dede
00:00 - 24/10/2011 Pazartesi
Güncelleme: 22:43 - 23/10/2011 Pazar
Yeni Şafak
Silikon Vadisi'ne Türk sermayesi
Silikon Vadisi'ne Türk sermayesi

AIV, geçen ağustos ayında 1 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiği Hollanda merkezli internet sitesi tinypay.me'yi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yer aldığı Silikon Vadisi'ne taşıdı. 'İnternet üzerinden yapılan satışlarda en kolay çözümü sunma' vizyonuyla yola çıkan ve sadece 60 saniyede satış yapmaya başlanabilmesini sağlayan internet sitesi tinypay.me sayesinde, özellikle ikinci el ve dijital ürünlerin yanı sıra makaleler, teknik sunumlar, e-kitaplar hızlı ve kolay bir yöntemle satılabiliyor. Tinypay.me üzerinden Facebook, Twitter gibi sosyal mecralarda kolaylıkla paylaşılan ürünlerin ödemeleri PayPal aracılığıyla gerçekleşiyor. Tinypay.me yalnızca birkaç ay içinde 120 ülkeden kullanıcıya ulaşmış durumda.


1 milyon dolarlık yatırım

Tinypay.me'nin kurucu ortaklarından Richard Straver'ın Webrazzi Summit için Türkiye'ye gelmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan sahibinden.com Genel Müdürü Burak Ertaş, “Tinypay.me, AIV'nin radarına geçen yılki Webrazzi Summit'te girdi ve bu yıl 1 milyon dolarlık yatırım yaptık” dedi. AIV'nin aslında ilk yatırımını, bu yılın başında “Türkiye'nin etkinlik takvimi” sloganıyla yola çıkan dakick.com'a yaptığını hatırlatan Ertaş, “11 yıllık bir geçmişe sahip Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformu sahibinden.com olarak önemli bir know-how'a sahibiz. Bu birikimimizi yurt dışına taşımak istedik. Bu yıl ağustos ayında tinypay.me'ye yapılan yatırımın gerçekleşmesiyle birlikte şirketin Hollanda'daki merkezini Silikon Vadisi'ne taşıdık ve faaliyetlerine hız verdik” diye konuştu.


Tüm dünyada yaygınlaştırılacak

“Tinypay.me modelinin tüm dünyada etkin olabileceğini gördük. Bu modelle, herhangi bir siteyi, çok kolay bir şekilde e-ticaret yapabilir hale dönüştürebiliyorsunuz” diyen Ertaş, bu yatırımda yalnızca Türkiye'nin hedeflenmediğini, birincil pazar hedefinin Avrupa ve dünya olduğunu vurguladı. Tinypay.me'yi PayPal'ın başarılı olduğu ülkelerden başlayarak yaygınlaşmak istediklerini kaydeden Ertaş, “PayPal, Avrupa'da artık Tinypay.me'nin modelini kullanacağını duyurdu. Bu anlamda 12 ila 18 ay içinde önemli bir mesafe kat etmiş oluruz. Bu yatırımı tinypay.me'den bir dünya devi çıkabileceğini hayal ederek gerçekleştirdik. Önemli hedeflerimiz var ve atacağımız yerinde adımlarla tinypay.me'yi hızla büyüteceğimizi öngörüyoruz. Tüm bunların yanında Aksoy Internet Ventures, aynı vizyonu paylaştığı, sadece yatırımla destek vermekle kalmayıp teknoloji, altyapı, lojistik ve know-how anlamında da birikimlerini aktarabileceğini düşündüğü tüm farklı internet iş modellerine sıcak bakıyor. Aksoy Internet Ventures, dakick.com ve tinypay.me gibi farklı alanlardaki projelere her zaman açık” açıklamasında bulundu.


Türkçe versiyonu hazır

Tinypay.me'nin kurucu ortağı Richard Straver da yaptığı açıklamada, e-ticaret yapmak isteyenler için 60 saniyede satışa başlayabilecekleri bir model sunduklarını belirterek, “Bugün itibariyle 120 ülkeden kullanıcımız var. Türkçe versiyonumuz yayına başlıyor. Geçen yılın aralık ayında 1.200 adet olan ağımızdaki toplam satıcı sayısı ekim ayı itibariyle 15 bini buldu. Bu satıcılara 800′ü aşan pazar yerinde ürün ve hizmetlerini satma imkânı sunuyoruz” diye konuştu.


Amaç, güvenilir model sunmak

Straver, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet üzerinde satış yapmak isteyenlere çok hızlı ve güvenilir bir model sunmak için yola çıktık. Tinypay.me'yi kullanarak satış yapmak için bir PayPal hesabınızın olması yeterli. Satışı gerçekleşen ürünlerin ücreti hemen PayPal hesabına aktarılıyor. Beklemek yok, zorlanmak yok. Dünyanın neresinde olursanız olun, dünyanın herhangi bir yerindeki alıcılara ulaşıp satış yapabiliyorsunuz. Örneğin, bir kullanıcımız Portekiz açıklarındaki küçük bir adada yaşıyor. Kendisi bir bilgisayar programcısı. Programlama üzerine yazdığı bir e-kitabı günde 100 kopyadan fazla satıyor ve tüm geçimini de elde ettiği bu gelir sayesinde sağlıyor.”



12 yıl önce