|

Silikon Vadisi'nin yeni kralı Apple

iPod ve iPhone çılgınlığı, Apple'ı zirveye taşıdı. Düne kadar Silikon Vadisi'nin en değerli şirketi olan Google yerini Apple'a bıraktı. Pazar değeri 158.8 milyar dolara ulaşan Apple, Pazar değeri 157.2 milyar dolarda kalan Google'ın tahtına oturdu.

Melih Bayram Dede
00:00 - 18/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 16:32 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Silikon Vadisi'nin yeni kralı Apple
Silikon Vadisi'nin yeni kralı Apple

Piyasa değeri olarak Silikon Vadisi'ndeki en değerli şirket olan Google, iPhone satışlarındaki büyük artış sonrası piyasa değeri 158.8 milyar dolara ulaşan Apple'ın gerisine düştü. Son rakamlara göre, Google'ın piyasa değeri ise 157.2 milyar dolar seviyesinde.

Bilgisayar satışlarından istediği geliri elde edemeyen Apple, kurucusu Steve Jobs'un müthiş bir hamlesiyle, önce iPod müzikçalarları piyasaya sürdü, silkindi ve kendine geldi. Arkasından gelen iPod Nano, iPod Touch gibi ürünlerle kullanıcı kitlesini kendisine bağladı.

Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkardığı dokunmatik ekrana sahip telefonu iPhone'la teknolojide yeni bri trend yaratan Apple, geçtiğimiz ay piyasaya sürdüğü iPhone 3G ile bir haftada 1 milyon adet satış rakamını yakalayarak, Silikon Vadisi'nin yeni kralı olduğunu ilân etti.


O bir teknoloji önderi

1955'te doğan Steve Jobs, 1976 yılında Steve Wozniak'la birlikte kurduğu Apple'da, birçok yeniliğe imza attı. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden biri olan Jobs, Xerox'un Palo Alto Research Center'ında geliştirilmiş olan bilgisayar faresi ve 'Grafik Kullanıcı Arayüzü'nü Apple Macintosh'ta uygulayarak kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasında büyük rol oynadı.


16 yıl önce