|

Şirketinizdeki emektar bilgisayarlarla vedalaşmayın

Yeni platformlara geçmek için şirketteki tüm bilgisayarları yenilemek zorunda değilsiniz. Sadece merkezi sunucunuzu yenileyerek, en iyi performansa sahip olabilirsiniz.

Melih Bayram Dede
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 21:24 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Şirketinizdeki emektar bilgisayarlarla vedalaşmayı
Şirketinizdeki emektar bilgisayarlarla vedalaşmayı

Şirketinizde kullandığınız uygulamalar, e-ticaret ya da müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı aynı platformda çalışmıyor olabilir. Peki farklı işletim sistemlerinde çalışan, farklı donanım ihtiyaçları gerektiren bu yazılımlara tüm personeliniz ofis içinde ya da dışındayken, rahatlıkla erişebiliyor, 'ofisteymişçesine' işletmeye katkı verebiliyor mu? Ya da şirketinizin tamamında kullanmak üzere tercih ettiğiniz yazılım ve işletim sistemleri, şirketinizin donanım altyapısını yenileme ihtiyacı doğurup size ek masraf mı çıkarıyor? İşte bu problemleri en aza indirmek için, şirketler artık 'uygulama yayınlama' adı verilen yeni bir metodu tercih ediyor.

MELİH BAYRAM DEDE
1 MİLYAR DOLAR CİRO

Uygulama yayınlama alanında dünyanın en önde gelen şirketi Citrix. Şirket, bugün dünya genelindeki faaliyetleriyle 1 milyar doların üstünde bir ciroya sahip. Citrix Bölge Müdürü Antoine Aguado, her kullanıcıya, her uygulamayı, her türlü platform üzerinden güvenli bir şekilde yayınlayarak şirketlere çok önemli avantajlar sağladıklarını belirtiyor ve “Citrix kullanan şirketler, özellikle toplam sahip olma maliyeti açısından büyük tasarruf sağlıyor. Bu anlamda Türkiye'de de pek çok şirket Citrix kullanıyor” diyor.

TÜRKİYE'DE KİMLER KULLANIYOR

Microsoft'un da desteklediği bir firma olan Citrix'i bugün Türkiye'de Şişe Cam, DigiTurk, HSBC, Koç Alliance, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Avea gibi büyük şirketlerin kullandığına dikkat çeken Aguado, “Bu şirketler Citrix'in sürekli uygulama mimarisi sayesinde değişik alanlarda toplam sahip olma maliyetinde düşüş sağlıyorlar. Donanım yatırımı yapmaları gerekmiyor. Mevcut bilgisayarlarını uzun yıllar kullanabiliyorlar. İnce istemciler kullanarak donanım maliyetlerini düşürebiliyorlar” şeklinde konuşuyor.

BANKACILIKTA O VAR
Citrix'in uygulama yayınlarken çok düşük bir bant genişliği kullandığını ve bu yönüyle de özellikle bankacılık alanında büyük tasarruf sağladığını belirten Aguado'ya göre, bankacılık sektörü için, yeni uygulamalar yayınlamak ve yeni şubeler açmak, her şey merkezi bir şekilde yönetildiği için daha kolay ve ekonomik hale geliyor.

MELİH BAYRAM DEDE
Citrix nasıl çalışıyor?

Citrix, merkezi sunucularda çalışan bir yazılım ve aynı zamanda kendi sunucu sistemleri de var. Uygulama yayınlama sisteminde, tüm programlar merkezi sunucuya yükleniyor. Ağa bağlı çalışanların kullandığı tüm yazılımlar merkezi sunucuda çalışıyor, istemcilere sadece ekran görüntüleri geliyor. Bu da bant genişliği açısında büyük avantaj sağlıyor. Örneğin Windows Vista gibi güçlü donanım gerektiren bir işletim sistemi ve Office 2007'yi şirketinizdeki tüm bilgisayarlara kurmak isterseniz, tüm bilgisayarlarınızı yenilemek ya da Vista çalıştırabilecek oranda donanım yenilemeleri yapmak, bu yazılımları tüm bilgisayarlara ayrı ayrı kurmak, bunun için de her bilgisayar için ayrı lisans almak zorundasınız. Citrix ile sadece merkezi sunucunuzu Vista'ya uyumlu hale getirmek yeterli oluyor. Diğer tüm bilgisayarlar, merkezi sunucuda çalışan uygulamaların ekran görüntülerini alarak çalıştığı için, donanım yükseltmeden Vista kapasiteli bir bilgisayar ağına sahip oluyorsunuz. Aynı senaryo UNIX, Linux gibi mimariler için de uygulanabiliyor.


Google neden daha hızlı?

Citrix Bölge Müdürü Antoine Aguado, “Yahoo, MSN, Google bu teknolojiyi kullanıyor. Örneğin Google'a bağlanmak istediğinizde bir Citrix cihazının içinden geçiyorsunuz; Google'ın performansı Citrix cihazları için optimize edilmiş durumda. Türkiye'de de bu sistem hızla yayılıyor. Citrix, Türkiye'de en çok trafik alan 10 sitenin 5'inde zaten kullanılmakta ve kullanım alanı da hızla artıyor” şeklinde konuştu.

17 yıl önce