|

SMS'de Avrupa'yı geride bıraktık

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının kişi başı aylık 211 kısa mesaj (SMS) attığını söyledi. Çöl, bu ortalamanın, Türkiye'yi AB'de açık ara birinci yaptığını ifade etti.

00:00 - 27/04/2012 Cuma
Güncelleme: 18:19 - 27/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
SMS'de Avrupa'yı geride bıraktık
SMS'de Avrupa'yı geride bıraktık

Bilişim bir sektör olmasının yanı sıra bir yaşam biçimi haline geldi. Teknolojiye en çabuk ayak uyduran ülkelerden birisi olan Türkiye, cep telefonu kullanımında da lider konumda. 2. Ulusal Bilişim Kongresi'nin açılış töreninde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, Türkiye'de mobil abone sayısının 66 milyonu aştığını söyledi.

Türkiye'nin operatörler arası en düşük konuşma ücretine sahip ülkeler arasında olduğunu belirten Çöl, “Çok farklı ve uygun tarifelerin olduğu halen 261 dakika konuşma süresiyle Avrupa'da Fransa'dan sonra en çok konuşan ülkeyiz.” dedi. Kısa mesajlaşmada da Türkiye'nin AB lideri olduğunu ifade eden Çöl, aylık kişi başına 211 SMS atıldığını kaydetti. Bu oranın Türkiye'yi AB'de açık ara birinci yaptığını belirten Çöl, “Ayrıca mobil kapsamada dünyada en geniş kapsama alanına sahip birinci ülkeyiz. Türkiye'de data trafiği son bir yılda yüzde 1495 oranında artı. Yani 15 kat. Dünyada da benzer bir durum yaşanıyor. Yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 5 yıl içinde data trafiğinin 65 kat artacağı tahmin edilmekte. Geniş bant internet abone sayısında son 10 yılda en hızlı internet kullanıcı sayısının arttığı ülkeyiz. Dünyada 1 milyondan fazla aboneye 1000 Mb internet sağlayan dört ülkeden biriyiz. Diğer üç ülke İsveç, Japonya ve Slovenya'dır.” diye konuştu.

Dünya üzerinde halen 2.3 milyar kişinin internet kullandığını belirten Çöl, her geçen gün daha fazla kullanıcının hızlı interneti tercih ettiğinin kaydetti. Bu nedenle geniş bant teknolojiye olan yatırım ihtiyacının hızla arttığını vurgulayan Çöl, “Artık hedef her eve telefon değil her eve yüksek hızda internet hizmeti” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, Türkiye'nin fiber alt yapısının da hızla geliştiğini belirterek amaçlarının evlere kadar bu hizmeti götürebilmek olduğunun ifade etti. Bilişimin iş çevrelerinde ciddi değişikliklere yol açtığını ve önümüzdeki günlerde bilişimi iyi kullanan nitelikli iş gücüne talebin hızla artacağını kaydeden Çöl, “Bilişim teknolojisi 1 kişilik iş kaybına yol açarken 2.6 kişilik yeni iş ortamı üretmektedir.” dedi.

Siber saldırılara da değinen Çöl, bu saldırıların günümüzde sadece kişilerin değil kurumların ve hatta devletlerin sorunu haline geldiğini söyledi. ABD Başkanı Obama'nın 'Amerika'nın savunma sistemlerine yapılacak bir siber saldırıyı savaş nedeni sayarız' sözünü hatırlatan Çöl, şunları söyledi: “Son senelerde yapılan saldırılar göz önüne alındığında bu konuda hızlı ve etkin bir tavır alınmasının zorunlu olduğunun görülmektedir. 200 binden fazla internet kullanıcısı içerikten şikayet etti. Tercihe bağlı olan güvenli internet paketine abone olmak artık çok kolay."

12 yıl önce