|

Sözünde durmayan Microsoft'a ceza yolda

Rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kendisine verilecek cezaların durdurulması karşılığında Windows işletim sisteminde Internet Explorer'la birlikte alternatif web tarayıcıları seçenek olarak sunma sözünü tutmayan Microsoft'a Avrupa Birliği'nden uyarı geldi

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/07/2012 Pazartesi
Güncelleme: 02:26 - 30/07/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Sözünde durmayan Microsoft'a ceza yolda
Sözünde durmayan Microsoft'a ceza yolda


Rekabet ihlalleri nedeniyle daha önce Avrupa'da cezalara çarptırılan Microsoft'un, AB sınırları içinde satışa sunduğu Windows işletim sistemlerinde Internet Explorer'a alternatif diğer tarayıcıları seçenek olarak sunma sözünü tutmadığı ortaya çıktı. 2009 yılında, AB Komisyonu tarafından rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kendisine verilecek cezaların durdurulması karşılığında, Windows işletim sisteminde yer alan tarayıcısı Internet Explorer'a alternatif diğer firmaların tarayıcılarını da kullanıcıya kurulum seçeneği olarak sunma sözü veren Microsoft bunun karşılığında yüklü bir para cezasından kurtulmuştu.

PARA CEZASI GÜNDEMDE

AB Komisyonu Microsoft'u, 'Internet Explorer'ı Windows işletim sistemine entegre ederek haksız rekabete ve kendi baskın piyasa pozisyonunu güçlendirmeye çalışmakla' suçlamıştı. AB rekabet kurallarının ihlali durumunda Komisyon üreticilere yıllık gelirinin yüzde 10'u oranında para cezası kesebiliyor. Microsoft, Avrupa'da beş yıl boyunca ürünü Windows işletim sistemi içerisinde Internet Explorer dışında farklı tarayıcı alternatiflerinin de yer aldığı bir 'tarayıcı seçenek sayfası' sunma vaadinde bulunmuştu.

ALTERNATİF SUNULUYORDU

Sayfa sayesinde kullanıcılar bir kaç adımda Internet Explorer'ı kolayca devre dışı bırakarak başka bir tarayıcıyı standart tarayıcı olarak belirleyebiliyordu. BBC'nin haberine göre Microsoft'un 2011 yılı Şubat ayında Windows 7 için yayınladığı güncelleme paketiyle birlikte sözkonusu 'tarayıcı seçenek sayfası'nı devre dışı bıraktı. Microsoft, sorunun 'teknik bir hatadan kaynaklandığını' ileri sürdü. Hatadan ötürü özür dileyen Microsoft yönetimi, sorunun ivedilikle aşılması için gereken adımların atıldığını açıkladı. Ancak sorun hala giderilmiş değil.


AB: İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Microsoft'un tutumuna 'İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz' diye tepkiyle karşılık verdi. AB Komisyonu şimdiye kadar piyasa gücünü kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Microsoft'a toplam 1 milyar 700 milyon euroluk ceza kesmişti. Windows ile işletim sistemi piyasasında yüzde 90'dan fazla bir pay alan Microsoft, Internet Explorer ile tarayıcı pazarında sürekli geriliyor. Webtrekk şirketinin Almanya'da yaptığı bir araştırmaya göre Firefox tarayıcı piyasasından yüzde 35,1 pay alıyor. Internet Explorer'ın yüzde 31,1'le ikinci sırada yer aldığı listede, Apple'ın Safari'si 16,9'la üçüncü, Google'ın Chrome'u ise 11,7 ile dördüncü sırada yer alıyor.


Hangi web tarayıcısını kurmak istersiniz?

Avrupa Birliği ülkelerinde satılan bilgisayarlarda ilk kurulum sırasında kullanıcılara hangi web tarayıcısını yüklemek istedikleri soruluyordu. Microsoft bu seçeneği sessiz sedasız kaldırdı.




12 yıl önce