|

Suni kas üretildi

ABD'deki Texas Üniversitesi ile Avustralya, Çin, Güney Kore, Kanada ve Brezilya'dan bilimadamlarının ortak çalışması sonucu çok güçlü ve süper dayanıklı suni kas üretildi.

Aa
00:00 - 16/11/2012 Cuma
Güncelleme: 13:19 - 16/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Suni kas üretildi
Suni kas üretildi

Buluşu gerçekleştiren bilimadamları, nanoteknoloji yardımıyla oluşturulan ipliklere parafin ilave edilerek üretilen suni kasın, doğal kastan 85 kat daha fazla mekanik güç üreterek kendi ağırlığının 100 bin kat fazlasını kaldırabildiğini belirtti.

İçi boş, kusursuz silindir biçimindeki, metrenin milyarda biri boyutundaki karbon nanoborulardan oluşan suni kas lifleri, insan saçının çapının 10 binde biri büyüklüğünde olmasına karşın, çelikten 100 kat dayanıklı ve son derece büyük bir kasılma hızına sahip bulunuyor.

Araştırmacılar Science adlı bilimsel dergide yayımladıklar yazıda, saniyenin 25 binde biri hızla kasılabilen suni kasın, harekete geçme ile ters yönde harekete geçme zamanının toplamının, 4,2 kw/kg'lik kasılma güç yoğunluğuna erişerek, içten yanmalı motorlardaki güç ağırlık oranının 4 katına çıktığını gösterdi. 

Kıvrılmış karbondan nanoborulara, mumlarda kullanılan parafin gibi hacim değiştirici özelliği bulunan bir maddenin sızdırılmasıyla elde edilen suni kaslardaki kasılma, elektrik veya bir ışık parlaması yoluyla elde edilen ısı yardımıyla sağlanıyor. Verilen ısıyla genişleyen nanoboruların içindeki parafin, nanoborunun hacminin artmasına ve uzunluğunun küçülmesine yol açarak kasılmayı sağlıyor.

Buluşu gerçekleştiren bilim ekibinin başı, Robert. A Welch Üniversitesi Kimya Profesörü Ray Baughman yaptığı açıklamada, 'Geliştirdiğimiz suni kas geniş ve çok büyük hızla kasılabilme özelliğiyle aynı boyuttaki doğal bir kastan 200 kat daha büyük ağırlıkları kaldırabilir. Yakın dönemde hayata geçirebilecek uygulamalar bizi heyecanlandırsa da suni kaslar, insan vücudundaki kaslarla değiştirilmeye şu an için elverişli değil' dedi.

Baughman buna karşılık, basit ve yüksek performansa sahip olan suni kasların, robotlar, vücuda asgari düzeyde müdahale gerektiren cerrahi operasyonlarda kullanılan sondalar, mikromotorlar, mikroakışkan devreler, ayarlanabilir optik sistemler, mikrodalgalar, konumlayıcılar ve hatta oyuncaklarda kullanılabileceğine işaret etti.

Finansmanı ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Bürosu tarafından sağlanan araştırmaya, ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Deniz Araştırma Bürosu, Robert A. Welch Vakfı, suni kas üzerine araştırmalar yürüten Creative Research Initiative Center for Bio-Artificial Muscle adlı kurum, Kore-ABD Hava Kuvvetleri İşbirliği Programı, Avustralya Araştırma Konseyi ve Kanada'daki Doğal Bilim ve Mühendislik Araştırma Konseyi de maddi katkıda bulunuyor.

11 yıl önce