|

Süreyya Ciliv, Gates'in izinde

Ciliv, Microsoft'un rakiplerini bitirmeye yönelik 'ağır' stratejilerini Turkcell'de mi uyguluyor?

Melih Bayram Dede
00:00 - 4/12/2007 Salı
Güncelleme: 13:13 - 4/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Süreyya Ciliv, Gates'in izinde
Süreyya Ciliv, Gates'in izinde

Cep telefonu abonelerinin, numaraları değişmeden istediği operatörden hizmet almasının önünü açacak olan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'ni mahkeme kapılarına taşıyan ve aboneyi 'rehin alma' yönünde tavır gösteren Turkcell'e mahkeme nihayet 'dur' dedi. Danıştay 13. Dairesi, Turkcell'in Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açtığı davayı reddetti ve bu komik oyunda bir perde daha kapandı.


Türkiye'nin en büyük mobil operatörü Turkcell, liderliğine sekte vuracağına inandığı, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Telekomünikasyon Kurumu aleyhine Danıştay 13'üncü Dairesi'nde 1 Şubat'ta dava açmış, bu dava süreci içinde yapılan Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesine ise diğer operatörler bu davayı gerekçe göstererek katılmamıştı. Özetle Turkcell, numara taşınmadan 3G'ye geçilmesini umarak liderliğini pekiştirmeyi ummuştu!


Konuyla ilgili, 9.4.2007 tarihli Yeni Şafak'ta
başlıklı bir yazı kaleme almış ve Turkcell'in yanlış yolda olduğunu dile getirmiştim. Son olarak Ankara'da bir etkinlikte karşılaştığım, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e 'numara taşınabilirliği'nin akıbetinin ne olacağını sorduğumda, kaçak güreşmiş ve "Onu size sormak lazım!" gibi yersiz bir cevap vermişti. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bu durumu 'iyi niyetli bir tutum' olarak algılamıyorum.

Turkcell'in tutumu hakkında fikir verecek bir bilgiyi de buraya kaydetmek gerek! Numara taşınabilirliği için tüm mobil operatörlerin abonelerine dağıttığı numaraları bulunduracak ve tüm operatörlerin paylaşımına açacak ortak bir veritabanı kurulması gerekiyor. Bu projeyi de Sun Microsystems yürütüyor. Proje için başlangıçta diğer operatörler gibi maddi destek sağlayan ve destekleyen Turkcell, sonradan yine yan çizdi ve projeye maddi destek vermekten kaçındı. Bunu da bir kenara yazmış olalım!


Şimdi ne olacak? Artık mahkeme de kararını verdiğine göre, numara taşılabilirliği -Turkcell istemese de- yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre, operatörler, kurum tarafından merkezi referans veri tabanının kurulduğu tarihin işletmecilere bildirilmesinin ardından, 6 ay içerisinde mobil numara taşınabilirliğini, 12 ay içerisinde ise coğrafi numara taşınabilirliği ile coğrafi olmayan numara taşınabilirliğini uygulamaya geçirmek zorunda. Tabi bu arada Turkcell, kendisine zaman kazandıracak bir mazeret bulup, yeni bir dava açmazsa!


Microsoft Türkiye, ardından da Amerika'da Microsoft merkezinde üst düzey yöneticilik yapan Süreyya Ciliv, Turkcell Genel Müdürü olduğunda, bir basın toplantısı düzenlenmiş, ben de o toplantının davetlileri arasında yer almıştım. Hemen hemen tüm basında Süreyya Bey'in (haklı olarak) ne kadar başarılı bir yönetici olduğu yazıldı ve Turkcell'in başına 'talih kuşu' konduğu gibi bir hava estirildi. Ben ise o toplantıdaki izlenimlerimi
başlığıyla kaleme almıştım!

Genel olarak bakıldığında Turkcell, Süreyya Ciliv yönetiminde daha da büyüdü. Rakamsal olarak büyük bir ilerleme kaydedildi. Bunun büyük bir başarı olduğu yadsınamaz. Ancak Ciliv'in Microsoft'un rakiplerini bitirmeye yönelik 'ağır' stratejilerini Turkcell'de uyguladığı izlenimine kapılıyorum. Numara taşınabilirliği vakası buna ciddi bir örnek. Elbette ortada Netscape, ICQ, Real Player gibi lokma lokma götürülecek rakipler ve bunlara alternatif yazılımlarını entegre edeceği bir Windows yok elinde. Böyle olmasına rağmen, Turkcell, numara taşınabilirliğini mahkemeye götürebildi. Ciliv'i çok
3G yılan hikayesine döndü! Bilin bakalım, kimin sayesinde?
16 yıl önce