|

Suudi Arabistan da Blackberry'yi yasakladı

00:00 - 2/08/2010 Monday
Güncelleme: 12:03 - 2/08/2010 Monday
Yeni Şafak
Suudi Arabistan da Blackberry'yi yasakladı
Suudi Arabistan da Blackberry'yi yasakladı

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin, BlackBerry hizmetlerini 11 Ekim'den sonra durduracağını açıklamasının ardından başka bir yasak haberi de Suudi Arabistan'dan geldi.


BAE'nin yasak kararını dün açıklamasının ardından birkaç saat sonra Suudi Arabistan telekomünikasyon idaresi, ülkede faaliyet gösteren operatörlere BlackBerry abonelerinin kullandığı uygulamayı bu ay durdurma emri verdi.


Bölgenin en büyük ekonomisinde faaliyet gösteren operatörlerden Suudi Telekom'daki bir yetkili yasağı doğruladı. El Arabiya televizyonuna konuşan yönetim kurulu üyesi Abdurrahman Mazi, "Suudi Arabistan'ın BAE kadar ileri gitmediğini fakat BlackBerry telefonlarını üreten Kanadalı RIM firmasına kriptolu bilgilerle ilgili duruşunu yeniden gözden geçirmesini istediklerini" söyledi.


Mazi, Suudi Arabistan'ın sadece Messenger programını yasakladığını, BAE'nin ise daha cesur bir adım attığını ifade etti. Yetkili ayrıca "Umarım bu baskı neticesinde RIM, talep edilen bilgileri bize vermek için gerekli adımları atacaktır" dedi.


Yetkililere göre BlackBerry telefonlar arasındaki bilgi iletişimi, telefon üreticisi RIM'in Kanada'daki özel ağı üzerinden yapılıyor. Böylece BlackBerry akıllı telefon kullanıcıları arasında gerçekleşen bilgi alışverişi yerel otoriteler tarafından denetlenemiyor. Kaynaklara göre BAE'de 100 bini iş kullanıcısı olmak üzere halen 500 binin üzerinde BlackBerry abonesi bulunuyor.


BAE telekomünikasyon denetim otoritesi genel müdürü Muhammed El Ganim, "Kamu yararı için BlackBerry hizmetlerinin kabul edilebilir bir çözüm bulunup uygulanmasına kadar 11 Ekim'den itibaren askıya alınacak" dedi. El Ganim ayrıca "benzer uygulamaların olduğu diğer ülkelerde BlackBerry şirketinin yerel kanunlara uyduğunu, fakat BAE'deki düzenlemelere uymamasının hem hayal kırıcı hem de endişe verici olduğunu" ifade etti.


BAE'nin yanısıra geçtiğimiz günlerde Hindistanlı yetkililer de kendilerine kullanıcıların e-posta ve kısa mesajlarına ulaşma imkanı verilmediği takdirde BlackBerry hizmetlerinin ülkede yasaklanabileceğini açıklamıştı.

14 years ago