|

Tablet PC'den rol çaldı

Kullanıcıların kişisel bilgisayar yerine daha ekonomik ve pratik olan tabletlere yönelmesi, dünya çapında bilgisayar satışlarının düşmesine neden oldu. Bilgisayar satışları 2008'den beri en düşük seviyeye geriledi

Melih Bayram Dede
00:00 - 14/10/2013 Pazartesi
Güncelleme: 18:27 - 13/10/2013 Pazar
Yeni Şafak
Tablet PC'den rol çaldı
Tablet PC'den rol çaldı

Dünya genelinde kişisel bilgisayar (PC) satışları düşüş eğiliminde. Bunda, kullanıcıların günlük ihtiyaçları için PC yerine ekonomik tabletlere yönelmesinin etkisi büyük. Araştırma şirketi Gartner'ın verilerine göre, PC satış rakamı 80.3 milyon ile 2008'den beri en düşük seviyeye gerilemiş durumda. Gartner'da göre PC satışları üçüncü çeyrekte küresel çapta yüzde 9 düştü.

ANDROID'Lİ CİHAZLARA İLGİ BÜYÜK

Temmuz-Eylül döneminde 80.3 milyonluk satış rakamı ile PC satışları üst üste altıncı çeyrekte de azaldı. Rapora göre gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda yeni kullanıcıların ilgisi, PC yerine tabletlere kaydı. Bunda Android işletim sistemli tabletlerin daha ucuz ve erişilebilir olması etkili oldu. Ancak ABD'li PC üreticileri HP yüzde 4.5, Dell ise yüzde 3 oranında satışlarını artırma başarısı gösterdi.

iPad, Mac satışlarını VURUYOR

Tableti Apple keşfetmedi ama dünyaya bu trendi yaygınlaştıran oydu. Şimdi tabletlerin yaygınlaşması, ilginç bir biçimde, Apple'ın Mac bilgisayar pazarından yer hale geldi. Gartner verilerine göre, Mac satışları, bir yıl öncesine oranla yüzde 2.3 düştü. Satışlar bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 azaldı. Analist Mikako Kitagawa, 'tüketicilerin günlük işlemleri için tablet bilgisayarlara yöneldiğini, Apple'ın birçok üreticiyle aynı durumla karşı karşıya olduğunu' söylüyor.

RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL

ABD'de kişisel bilgisayar satışlarının üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 arttığına dikkat çeken Kitagawa, buna rağmen iPad'in Mac bilgisayarlarının başarısını baltaladığını söyledi. Apple'ın küresel Mac satışları üçüncü çeyrekte 3.8 milyon oldu. Bir yıl önce bu rakam 4 milyondu. Apple, dördüncü dönem mali tablosunu 28 Ekim'de açıklayacak.

SATIŞ REKORU ÇİNLİ LENOVO'DA

Dünya genelinde bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel çapta en fazla kişisel bilgisayar satışı yüzde 17.6'lık pazar payı ile Çinli üretici Lenova'ya ait. Lenovo'yu yüzde 17.1 ile ABD'li Hewlett Packard (HP) takip etti. Araştırma şirketi Gartner, HP'nin 2012'nin ilk çeyreğinden beri ilk kez tırmanış yakaladığını belirterek, ABD'de yaklaşan tatil döneminde satışların artmasının beklendiğini ifade etti. Acer ve Asus ise kişisel bilgisayar satışlarında büyük oranda düşüş yaşadı.

Eğitimde dizüstünün yerine tablet

Önceki yıllarda dizüstü bilgisayar dağıtan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 'Bire Bir Öğrenme Projesi' kapsamında 6. ve 7. sınıf öğrencilerine bu yıl General Mobile markalı 56 bin 939 tablet dağıttı. 5 yıl önce verdiği 130 bin bilgisayar hedefini aşan belediye, Türkiye'de örneği bulunmayan projesiyle 5 yılda toplam 135 bin 475 rakamına ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Bu yıl dizüstü bilgisayar yerine General Mobile markalı tablet bilgisayar dağıtımı töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu '5 yıl önce Kocaeli'nin bilişim çağından geri kalmaması için bilgisayar dağıtmaya başladık. Bugün toplamda 135 bin adete ulaştık' şeklinde konuştu.

11 yıl önce