|

Tablet'de piyasa kızışıyor

'Windows 8¨ işletim sistemiyle piyasaya verdiği 'Surface' adlı tablet bilgisayar serisinden beklediği sonucu alamayan ABD'li bilişim devi Microsft'un haziran ayının sonuna doğru, en yakın rakibi Apple'ın 'iPad Mini'sine benzer bir tableti tanıtmaya hazırlandığı belirtildi.

Cihan
00:00 - 3/05/2013 Cuma
Güncelleme: 17:50 - 3/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Tablet'de piyasa kızışıyor
Tablet'de piyasa kızışıyor

Surface serisinin daha küçük bir versiyonu olacağı ifade edilen 'Surface Mini'nin 7,5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olacağı ve çözünürlüğünün ise 1400×1050 olacağı belirtiliyor. Bu arada 233 ppi yoğunluğa sahip olacağı ifade edilen ekranın 4:3 formatında olacağı ileri sürülüyor.

Uzmanlar Microsoft'un seçtiği 7,5 inçlik ekran boyutunu, piyasa standartlarının dışında kalması nedeniyle 'sıradışı' olarak nitelerken, iddianın arkasındaki isim ise NPD Display Search'te çalışan ve ekran üreticileriyle yakın ilişkileri olduğu bilinen analist Richard Shim oldu.

ÜRETİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Microsoft'un gerçekten de iddia edildiği gibi 4:3'lük ekran formatını seçmesi halinde, bu gelişme bugüne kadar izlenen 16:9'luk geniş ekran formatının terk edileceği anlamına geliyor. Bu yeni ekran tipinin seri üretimine ise 2014 yılının başında geçileceği ifade ediliyor.

DigiTimes'ın dün açıkladığı bir raporda ise Microsoft'un ikinci kuşak Surface tabletlerinin en geç bu yıl içinde piyasaya verileceği ve bu nedenle ikinci kuşağın muhtemelen yine 7 ila 9 inç arasında kalan konvansiyonel formatta üretileceği ileri sürüldü.

FİYATI NE OLACAK?

NPD DisplaySearch analistlerinden Richard Shim, Microsoft'un yeni tablet bilgisayarı için herhangi bir tahmininde bulunmazken, Cnet'te ise yeni cihazın 400 dolar civarında fiyata sahip olacağı bilgisine yer verildi.

Öte yandan Microsoft'un yeni mini tableti Shim'in öne sürdüğü gibi 4:3 ekran formatına sahip olması halinde Apple'ın 'iPad Mini' modeli ile aşırı benzer hale gelecek.

MİNİ İPAD'E RAKİP OLABİLECEK Mİ?

Bilindiği üzere Apple'ın hem büyük hem de küçük tabletlerinde kullandığı 4:3 formatı, 16:9 formatı ile kıyaslandığında, dik kullanımda (portre) daha verimli sonuçlar sağlıyor. Bunu taklit etmesi halinde Microsoft'un Apple'a karşı elini güçlendirebileceği tahmin ediliyor.

11 yıl önce