|

Tarayıcı savaşında son perde

Microsoft, Internet Explorer 9'u çıkararak web tarayıcı pazarında liderliğini koruma iddiasını bir adım daha ileri taşırken Firefox'un yeni sürümünü 22 Mart'ta çıkaracak olan Mozilla Vakfı ise rekabette dengeleri değiştirme çabasını sürdürüyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 21/03/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:01 - 21/03/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarayıcı savaşında son perde
Tarayıcı savaşında son perde

Web tarayıcı pazarında şu günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. Web tarayıcı pazarında Internet Explorer ile yüzde 60 kullanım oranıyla lider durumda olan Microsoft, geçtiğimiz günlerde, Internet Explorer 9'u piyasaya sunarak bu ürünle pazardaki liderliğini sürdürme kararlılığında olduğunu bir kez daha gösterdi. Microsoft'un yeni web tarayıcısı Internet Explorer 9, bir önceki sürüm Internet Explorer 8'e göre daha hızlı çalışıyor. Bunun nedeniyse, grafik işlemcinin gücünden yararlanıyor olması. Yeni web tarayıcısının hızlı olmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de Chakra adlı JavaScript motoru. Yapılan testlerde Internet Explorer 9'un daha hızlı çalıştığı görülüyor. Yeni bir teknoloji olan HTML5 standartlarını destekleyen Internet Explorer 9'da, güvenlik yetenekleri daha fazla artırıldı ve kullanıcıların güvenliği açısından önemli değişiklikler yapıldı.

MOZILLA FIREFOX'LA GELİYOR

Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen Firefox ve Google'ın Chrome web tarayıcıları güçlü diğer iki rakip. Firefox'un yeni sürümüyse 22 Mart'a kullanıma sunulacak. Firefox 4 adlı bu yeni sürümde, Microsoft'un Internet Explorer 9'da üzerinde durduğu gibi hıza büyük önem verildi. Firefox 4'te daha fazla hızlı web deneyimi yaşatmak için JagerMonkey adlı yeni bir JavaScript motoru kullanılıyor. Bu motor sayesinde JavaScript kodları içeren web sayfalarının daha hızlı yorumlanması, dolayısıyla da daha hızlı açılması sağlanmış oluyor. Bu özellik web sitelerinin yanı sıra web tabanlı oyunlarda da daha iyi performans getiriyor. Görsel olarak da yenilenen Firefox'ta daha sade ve yalın bir tasarım göze çarpıyor.


Google, Chrome ile şans arıyor

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, web tarayıcı pazarında da rekabet ediyor. Chome adlı web tarayıcısını, kendi web servislerini tercih eden internet kullanıcılarıa önererek yaygınlaştırmaya çalışan Google, hali hazırda yaklaşık yüzde 12-13 gibi bir pazar payına sahip. Bu durum ise, 'en büyük' olan arama motoru için birhayal kırıklığı aslında. Geçtiğimiz günlerde görevi bırakan Google CEO'su Eric Schmidt'in bu ayrılığının nedenlerinden biri olarak Chrome da gösterilmişti. Sızan bilgilere göre Schmidt, Google'ın web tarayıcı geliştrmesine, bunun şirketin asıl hedefleri arasında yer almadığı gerekçesiyle karşıydı. Ancak sözünü şirketin genç ortaklarına dinletemedi. Sonuçta Chome çıktı ve hala geliştirilmeye devam ediyor. Ancak hala pazarda ciddi bir yer edinmiş değil.


Sizin tarayıcı tercihiniz ne?

Web tarayıcı pazarında kullanım oranları değişkenlik gösterse de genel gösterge, Internet Explorer, Firefox ve Chrome sıralamasının yıllardır değişmediğini gösteriyor. yenisafak.com.tr'yi yılbaşından bugüne kadar ziyaret eden kullanıcıların tercihlerine baktığımızda benzer bir sonuç görüyoruz. Mevcut durumda, Internet Explorer yüzde 65,32, Firefox yüzde 18,22, Chrome yüzde 12,44, Safari yüzde 2,42 ve Opera yüzde 0,89'lik bir kullanım oranına sahip. Bu tablonun yakın bir dönemde değişmesi beklenmiyor.





13 yıl önce