|

Teknolojik oyuncaklara intihar gölgesi düştü

Kazandığımız parayla son model teknolojik oyuncaklar satın alıp keyfini sürmek en doğal hakkımız. Ya bu teknolojik oyuncaklara kan bulaşmışsa? Bu oyuncakların üretiminde görevli insanlar güç koşullarda çalıştırılıyor ve peş peşe ölümü seçiyorsa!

Melih Bayram Dede
00:00 - 31/05/2010 Monday
Güncelleme: 01:51 - 31/05/2010 Monday
Yeni Şafak
Teknolojik oyuncaklara intihar gölgesi düştü
Teknolojik oyuncaklara intihar gölgesi düştü

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, işçiliğin ucuz olması nedeniyle dünyanın fabrikası haline gelmiş durumda. Bir çok şirket, kendi ülkelerindeki üretim tesislerini kapatıp, bu ülkede üretim yaptırmayı daha ekonomik olduğu için tercih ediyor. Ancak batılı şirketler için bu durum maliyetleri düşüren bir yöntem olarak gözükse de, Çin'de çok zor şartlarda ve günde 16 saat çalıştırılan işçilerin aşırı strese dayanamayıp peşpeşe intihar etmeye başlaması, durumun vehametini gözler önüne seriyor.

ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYORLAR

Çin'de peş peşe intiharlarla gündeme gelen şirketin adı Foxconn. Şirket sanıldığının aksine bu ülke menşeili değil. Önde gelen teknoloji şirketleri için üretim yapan Foxconn Tayvan merkezli. Apple başta olmak üzere Dell, Nokia, Sony Ericsson ve Hewlett-Packard gibi dev şirketlerin ürünleri, Foxconn'un kötü koşullarda çalıştırılan işçilerinin ürünü. Dünyanın gelişmiş ülkeleri için zor koşullarda üretimde bulunanlar, modern zamanın kölesi gibi adeta. İntiharların ardından, Foxconn'da üretilen ürünleri satın almanın, Çinli işçilerin kanlarına girmek olduğu yorumları dahi yapılıyor.

İNTİHAR MADDESİ SÖZLEŞMEDE

Bu yıl Foxconn'un binalarından atlayarak ölümü seçen işçilerin sayısının 10'u geçmesi şirketin imajını büyük ölçüde etkiledi. Üretim yaptığı batılı şirketlerden de tepki gören Foxconn, akıl almaz bir şey yaptı ve çalışanların işe giriş sözleşmelerine “İntihar etmeyeceğim” maddesi ekledi. Foxconn yönetim kurulu başkanı Terry Guo'ya göre, 540 bin çalışanın olduğu bir şirkette, bu kadar intihar olması normal. Zaten bu vurdumduymazlık, Çin'de insana verilen değeri anlamamıza yetip de artıyor bile. Şimdi şirket, aylık 106 Euro asgari ücret alan işçilere yüzde 20 zam yapma sözü vererek ortamı yatıştırmaya çalışıyor.


İntiharları protesto için iPhone yaktılar

Hong Kong'da Çin'li öğrenci ve akademisyenler, Foxconn'da ardı arkası gelmeyen intiharları protesto etmek için iPhone yaktı. Foxconn tesislerinde üretilen cihazlara son günlerde büyük tepki doğdu. Bunların başında da Apple'ın iPhone akıllı bilgisayarları geliyor.


14 years ago