|

TÜBİTAK'ın 'Sır'rı NATO'da

00:00 - 2/09/2009 Çarşamba
Güncelleme: 16:53 - 2/09/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
TÜBİTAK'ın 'Sır'rı NATO'da
TÜBİTAK'ın 'Sır'rı NATO'da

TÜBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen Sır, NATO envanterine giren 4. Türk ürünü oldu. Türk araştırma merkezi tarafından geliştirilen kriptolu USB bellek, NATO Askeri Komitesi tarafından onaylandı.


TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UEKAE) tarafından geliştirilen Sır alanında tek ürün olarak ilgi çekerken, tüm gizlilik düzeylerindeki NATO verisini kriptolamak üzere kullanılacak. NATO tarafından ilgiyle karşılanan Sır adlı kriptolu USB Bellekten 602 adette Türkiye den sipariş edildi.


Bir kredi kartı boyunda, 14 mm kalınlığında ve sadece 90 gram ağırlığında olan Sır, uzmanlarca 2007 yılından beri yapılmaya çalışılıyordu. Hafif olmasının yanısıra içindeki bilgileri şifreli bir şekilde saklayabilen Sır, kaybolması veya çalınması durumunda içindeki bilgilere ulaşmak ise imkansız olduğu ifade ediliyor.


Gerekirse tek bir tuş ile içindeki gizli bilgiler silinebiliyor. Cihazın bir şekilde açılmaya çalışılması durumunda ise içindeki gizli bilgiler kendiliğinden siliniyor.


Sır, NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanan 11'inci, NATO envanterine giren 4 üncü Türk ürünü oldu. Geliştirilmesi tamamlanmış ve üretilmeye başlanmış olan Sır da diğer ürünler gibi, TÜBİTAK UEKAE tarafından tamamen yerli imkanlarla özgün bir tasarım ile geliştirildi.


Ürünün tasarım ve üretim aşamaları, yerli mühendisler tarafından ve yüzde yüz yerli kaynaklarla gerçekleştirildi. NATO nun bu yıl ihtiyaç duyacağı 602 adet USB bellek, böylece TÜBİTAK UEKAE tarafından hazırlanarak gönderilecek.

15 yıl önce