|

Türk bilim adamından 'Altın mıknatısı'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Şahiner, siyanür kullanmadan altın çıkarmaya imkan sağlayan bir teknoloji geliştirdiklerini söyledi.

İha
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 14:34 - 18/12/2012 Salı
Yeni Şafak
Türk bilim adamından 'Altın mıknatısı'
Türk bilim adamından 'Altın mıknatısı'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Şahiner, altın üretiminde siyanüre alternatif bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Nahit Aktaş''la ortak proje hazırladıklarını söyleyen Şahiner,

''Bu çalışmayı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından aldığımız bir proje bünyesinde gerçekleştirdik. Maksadımız polimerik malzeme yaparak sulu ortamdan sadece altını absorblayan, diğer materyalleri absorblamayan bir materyal yapmaktı. Bunun için yaklaşık 2 yıl sürdürdüğümüz çalışmalar sonunda bir sürü metalin içerisinden sadece altını seçerek absorblayan bir malzeme yaptık. Altın çözeltisine yaptığımız malzemeyi koyduğumuzda, tamamen altını temizleyip bünyesine alıyor. Aldığı altını salıp bu malzemeyi tekrar kullanabiliyoruz. Tekrar kullanımı da mevcut'' dedi.

Bu yöntemin çevreye hiçbir zararı olmadığını açıklayan Şahiner, ''Biz, bunun çözelti içerisindeki altını almak için kullanılabilecek bir malzeme olduğunu iddia ediyoruz. Siyanürle karşılaştırılabilmesi için bunun fizibilite çalışması yapılması, araştırılması gerekiyor. Bu malzemenin doğaya hiçbir zararı yok. Zararı olmadığı gibi, tekrar tekrar kullanabilme potansiyeli de var. Dolayısıyla, siyanüre göre birkaç kez daha ekonomik olabilir. Yani siyanürü belki bir kere kullanıp atıyoruz, ama bunu tekrar kullanabiliriz. Biz, bu ortamlardaki siyanürü de bu malzemeyle temizleyebiliyoruz. Bu yüzden avantajlı bir materyal'' diye konuştu.

Geliştirilen bu materyal için patent çalışmalarının da sürdüğünü söyleyen Şahiner, ''Şu anda bunlar büyük boyutta. Ama biz daha küçük boyuta indirgedik. Çünkü daha küçük olunca, daha hızlı absorbsiyon yapabiliyor. Bu da endüstriyel uygulamalarda son derece önemli. Günlerce beklemek yerine birkaç saat içerisinde bu işlemi yapacak şekilde geliştirdik. Onun da patent çalışmalarını sürdürmekteyiz'' dedi.

Şahiner, bu teknolojiyi altın firmalarına sunabileceklerini söyledi.

11 yıl önce