|

Türk mühendislerden "akıllı kutu" devrimi

Bir grup Türk mühendis, 2,5 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından tüm smart TV teknolojilerini ve yayın sistemlerini tek bir ortamda toplayan ''akıllı kutu'' geliştirdi.

Aa
00:00 - 20/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 13:43 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk mühendislerden "akıllı kutu" devrimi
Türk mühendislerden "akıllı kutu" devrimi

Bir grup Türk mühendis, Microsoft, Oracle ve IBM gibi uluslararası markaların çözüm ortaklığında, yaklaşık 2,5 yıl süren Ar-Ge çalışmasıyla tüm smart TV teknolojilerini ve yayın sistemlerini tek bir ortamda toplayan "İntevnet" adı verilen akıllı kutu geliştirdi. Dünyada ilk defa 4 ayrı yayıncılık teknolojisi tek bir çatı altında toplayan ve televizyon yayıncılığı ile interneti buluşturan sistemle evler dershaneden sinemaya, konser salonundan eğence merkezine dönüşebiliyor.

Kripto Bilişim, Murat Makine ve 2MG'nin oluşturduğu konsorsiyumun sağladığı imkanlarla geliştirilen "İntevnet" ile DVB S/S2, DVB/C, DVB/T, IPTV teknolojisi tek çatı altında toplandı. Haberleşme, eğlence, multimedya, internet, eğitim, sağlık, data yönetimi, reklam yönetimi ve birçok gelişmiş uygulamayı bünyesinden barındıran sistemin, dünyada ilk niteliğinde olacak diğer özellikleri ise sır gibi saklanıyor.

İntevnet Genel Müdürü Özbek Ekermen, ''Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan internetin TV yayıncılığında daha etkin kullanılması gerektiğini düşünerek geliştirdiğimiz İntevnet, izleyicilerin birçok ihtiyaçlarına cevap verecek. Sistem sayesinde TV''ler sadece TV olmaktan çıkacak adeta bir bilgisayara dönüşecek. İzleyiciler oturdukları yerden alışveriş yapabilirken, ders de çalışabilecek ya da film izlerken yine TV üzerinden sosyal medyaya ileti gönderebilecek'' diye konuştu.

İntevnet'in abonelik sistemiyle çalışan en yeni ve en kapsamlı digital platform niteliğinde olacağı iddiasında bulunan Ekermen, şu bilgileri verdi:

"İntevnet sadece Türk mühendislerin yayıncılıkta geliştirdiği bir teknolojik başarı değil. Bununla birlikte oluşturulan yapı üzerinde çalışacak iş modelleriyle ekonomik konjonktürde de ciddi değişiklikler yaratacak komple bir sistem. Bu sistemin sunduğu yenilikler kullanıcıların Tv izleme davranış ve kültürlerini de kökünden etkileyecek. TV''ler geri dönüşsüz bir cihaz olmaktan çıkacak, geliştirdiğimiz bu sistem sayesinde anlık reyting bile ölçülebilecek."

11 yıl önce