|

Türk şirketlerinde BT iletişimi yetersiz

Deloitte Bilgi Teknolojileri - İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması, bu yıl Türkiye'yi de kapsayan altı ülkede gerçekleştirildi. Kurumsal BT yatırımlarına mercek tutan bu kapsamlı araştırma Türkiye'de 5 kurumdan 3'ünde bir BT Yönlendirme Komitesi'nin bulunmadığını ortaya koydu.

Melih Bayram Dede
00:00 - 24/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 21:43 - 24/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk şirketlerinde BT iletişimi yetersiz
Türk şirketlerinde BT iletişimi yetersiz

İş dünyasında teknoloji yatırımlarının katma değerlere dönüşümünü ölçümlemek ve bilgi işlem departmanlarının etkinliğini gözden geçirmek amacıyla gerçekleştirilen Deloitte Bilgi Teknolojileri (BT) – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması bu yıl ilk defa Türkiye'yi de kapsayacak şekilde genişletildi. Çalışma Türkiye'de BT teknolojilerinin öneminin daha iyi anlaşılmaya başlandığını, ancak halen 5 kurumdan 3'ünde bir BT Yönlendirme Komitesi'nin bulunmadığını ortaya koydu.


Belçika, Güney Afrika, İtalya, Fransa, Hollanda ve Türkiye'de iş dünyasından üst düzey yöneticilerin ve BT yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Deloitte Bilgi Teknolojileri (BT) – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması, BT Yönetişimi, BT Gelişimi ve Trendleri, BT Yönetimi, BT Dış Kaynak Kullanımı ve BT Güvenliği alanında yapılan zengin analizlerle yayınlandı.


Araştırma kapsamında BT teknolojilerinin son iki yıl içinde kuruma etkileri açısından soru yönetilen Türk yöneticilerin %25'i artık daha iyi ürünler sunabildiklerini açıklarken, %17'si ise klasik bir şekilde yürüyen iş süreçlerinin otomasyona geçtiğini vurguladı. Deloitte BT – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması'na yanıt veren yöneticilerin %15'i ise BT yatırımları sayesinde önemli tasarruflar sağladıklarını ifade etti.


Araştırma ile ilgili değerlendirme yapan Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı Cüneyt Kırlar şunları söyledi:


“Bilişim teknolojilerinin iş dünyasına, şirketlere katkısı artık tartışılmaz bir seviyeye ulaştı. Deloitte Bilgi Teknolojileri – İş Dünyası Dengesi (IT-Business Balance) 2008 Araştırması ile bilgi teknolojilerinin iş dünyasının beklentilerine nasıl cevap verdiğini ortaya koyduk. Aynı zamanda bu alandaki eksikler de ortaya çıktı. Bu çalışma BT yönetimi ile şirket üst düzey yöneticilerinin arasındaki iletişimin önemini gündeme getirdi. Deloitte bu alanlarda Cobit, ITIL, ISO20000 ve ISO27001 gibi en iyi uygulamalara ilişkin küresel uzmanlığını Türkiye'de kurumlarımızın hizmetine sunarak, BT teknolojilerinin daha etkin kullanılmasına katkı sağlamaya devam edecek.”


Deloitte BT-İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması, özellikle BT projeleri söz konusu olduğunda BT yöneticileriyle üst düzey yöneticiler arasında her zaman bir fikir birliği olmadığını gösteriyor.


Örneğin, araştırma kapsamında katılımcılardan zamanlama, bütçe sınırları ve hedeflenen kriterlere uygun şekilde teslimi gibi kriterler açısından projelerin performansını değerlendirmeleri istendi. Araştırmaya yanıt veren katılımcıların % 36'sı projelerin %33 ile %66 oranlarında başarılı olduğunu ifade ederken, proje başarı oranını %66'nın üzerinde olduğunu söyleyen katılımcıların sayısı %25 düzeyinde kaldı.


Deloitte BT – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması'na yanıt veren katılımcılar arasında BT yöneticileri proje başarıları konusunda daha iyimser yanıtlar verdiler. Rapora göre bu durum, BT ve iş yöneticilerinin başarı kriterleri konusunda yeterli iletişimde olmadıklarını gösteriyor.


Araştırmaya katılanların %25'i bilgi işlem süreçlerinin kurum içindeki mevcut diğer iş süreçlerini tam olarak desteklemediğini söylerken üst yönetimin de bütün bu süreçlere tam anlamıyla destek vermediğini belirtti. Bu sonuçlar, kurum genelinde BT süreçlerinin üst düzey yönetimde belli bir olgunluk seviyesinde ele alınması gereğini ortaya koydu.


Deloitte BT-İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması'nın çarpıcı bir bulgusu da ülkemizde bilgi teknolojileri konularının Yönetim Kurulu seviyesinde nasıl ele alındığını göstermesi oldu. Kurumlarımızın yaklaşık %35'inde BT teknolojisi yönetim kurulunda nadiren gündeme geliyor. Yine yönetim kurullarının %50'si düzenli olarak, %8'i ise her zaman BT konularını gündemine alıyor.


Nitelikli iş gücünün BT projeleri üzerindeki etkisini de sorgulayan Deloitte BT-İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması, katılımcılara BT departmanlarındaki işgücü devrini (turnover) de soru olarak yöneltti. Araştırma bulgularına göre işgücü devri ülkemizdeki kurumların %46'sında %5'in altında, %13'ündeyse %10'un üzerinde gerçekleşiyor. Deloitte uzmanları, bu oranın kontrol edilebilir bir seviyede tutulmasının BT süreçlerinin sağlıklı yürümesi açısından kritik bir önemde olduğunu vurguluyor.


Kurum içinde bilgi işlem çalışmalarının performansını değerlendirmek ve gerekli uyarıları yapmak amacıyla oluşturulan BT Yönlendirme Komitesi (IT Steering Committee) Türkiye'de şirketlerde pek rağbet gören bir araç değil. Deloitte BT – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması, ülkemizdeki 5 firmadan 3'ünde, BT ve diğer iş yöneticilerinin bir araya geldiği BT Yönlendirme Komitesi'nin resmi olarak bulunmadığını ortaya koydu. Bu durumun BT ve iş hedeflerinin karşılıklı uyum sağlaması açısından önemli bir sorun oluşturduğuna dikkat çeken rapor bunun olası sonuçlarına da değindi. BT Yönlendirme Komitesi bulunmayan şirketlerde yöneticiler, iş stratejileri ile BT yatırımları arasında ilişki kurmakta zorlanabiliyor ve gerçekleştirilen BT yatırımları bu iç iletişim eksikliğinden atıl kalabiliyor.


Deloitte BT – İş Dünyası Dengesi 2008 Araştırması'na Türkiye'den katılanların üçte biri CEO, Genel Müdür, CFO gibi üst düzey yöneticilerden, üçte ikisi ise BT yöneticilerinden oluşuyor. Katılan kurumların %60'ını BT servislerini kullanan ve çalışan sayısı 500 kişinin üzerinde olan büyük kuruluşlar oluştururken, katılımcıların %50'si finans sektöründe faaliyet gösteriyor. BT departmanlarının büyüklüğü açısından ise katılan kurumların %42'si BT bölümlerinde 50'den fazla insan çalıştırıyor. Katılımcı kurumların %16'sının ise BT çalışan sayısının beş kişiden az olduğu görüldü.

15 yıl önce