|

Türk Telekom'a uluslararası görev

00:00 - 3/01/2012 Salı
Güncelleme: 13:57 - 3/01/2012 Salı
Yeni Şafak
Türk Telekom'a uluslararası görev
Türk Telekom'a uluslararası görev

Türk Telekom, Avrupa Telekomünikasyon Birliği (ETNO) ve Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Telekomünikasyon Konseyi (SAMENA) yönetim kurullarına seçildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, bu organizasyonların, telekomünikasyon sektöründeki politikaları ciddi şekilde etkilediğine işaret ederek, 'Bu nedenle Türk Telekom'un buralara girmesi gerekiyordu' dedi.

Türk Telekom'un yeni yönetim kurulu üyeliklerine ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Acarer, Türk Telekom'un, Türkiye'nin ana omurgasını taşıyan bir kuruluş ve en büyük sabit operatör olduğunu anımsattı.

Acarer, ETNO ve SAMENA gibi organizasyonların, telekomünikasyon konusundaki politikaları ciddi şekilde etkilediğini belirterek, 'Bu nedenle Türk Telekom'un buralara girmesi gerekiyordu' dedi. Tayfun Acarer, şirketin 150 yılı aşkın mazisi bulunduğunu belirterek, bu organizasyonlarda belki daha erken yer alması gerektiğini söyledi.

Türk Telekom'un sadece dahili bir operatör olmadığına işaret eden Acarer, şirketin uluslararası projeleri ve satın almalarını hatırlattı.

Türkiye'nin bölgesinde etkin bir güç olma yönünde bir ülke politikası bulunduğunu vurgulayan Acarer, bu üyelikleri de bu kapsamda değerlendirerek, bunların Türkiye'nin bu ana politikasına katkı sağlayacağını söyledi.

Avrupa Telekomünikasyon Operatörleri Birliği (ETNO), toplam 545 milyon nüfusa sahip 35 Avrupa ülkesinde, 40'a yakın üye şirkete sahip bulunuyor.

1992 yılında kurulan ve Türk Telekom'un kurucu üyeleri arasında yer aldığı ETNO, 600 milyar avronun üzerinde toplam yıllık ciroyu temsil ediyor ve Birlik üyeleri, Avrupa dahilinde 1,6 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.

Genişbant alanında önemli faaliyetleri bulunan ETNO üyeleri, bu teknolojinin Avrupa'da sürekli büyümesi için yoğun olarak çalışıyor.

ETNO Yönetim Kurulu Üyeleri Telefonica, Portugal Telekom, Belgacom, Deutsche Telekom, France Telecom, KPN, Telecom Italia, Telenor, Telekom Austria, Teliasonera ve Türk Telekom'dan oluşuyor.

Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Telekomünikasyon Konseyi (SAMENA) ise, 25 ülkede 40'ın üzerinde telekomünikasyon operatörünü, 700 milyon cep telefonu ve 22 milyon genişbant kullanıcısını kapsayan toplam abone tabanını temsil ediyor.

Konseyin üyeleri arasında telekom operatörleri, imalatçıları, hükümet kurumları, üniversiteler ve küresel yönetim danışmanlık organizasyonları yer alıyor. 

Sayısallaştırma ve genişbant yatırım politikalarına odaklanan SAMENA, sektörün gelişiminin önünü açacak faydalı regülasyon ve yönetişimin yanı sıra bilişim ve iletişim teknolojisi sektöründeki başlıca paydaşlar arasındaki işbirliğini desteklemeyi de amaçlıyor.

SAMENA Yönetim Kurulunda Bahrain Telecommunications Company, Pakistan Telecommunications Company, Oman Telecommunications Company, ETISALAT, BRAVO, Orange-Jordan Telecom Group, Qatar Telecommunications Company, VIVA Telecom, Saudi Telecommunication Company ve Türk Telekom yer alıyor.

12 yıl önce