|

Turkcell 3G, ABD'deki 4G internetten daha hızlı

Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, Turkcell Teknoloji Zirvesi'nin ana konuşmacısı olarak geldiği Türkiye'deki gelişmelerden etkilendiğini belirterek, Turkcell'in 3G internet hizmetinin, ABD'de kendi evinde kullandığı 4G teknolojisinden daha hızlı olduğunu söyledi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 25/11/2011 Cuma
Güncelleme: 00:01 - 26/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Turkcell 3G, ABD'deki 4G internetten daha hızlı
Turkcell 3G, ABD'deki 4G internetten daha hızlı

Turkcell Teknoloji Zirvesi'nin ana konuşmacısı olarak Türkiye'ye gelen Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, Turkcell'in 3G internet hizmetinin, ABD'de kendi evinde kullandığı 4G teknolojisinden hızlı olduğunu söyledi. Apple'ın kuruluş günlerine dair yaşadıklarını Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Turkcell Teknoloji Zirvesi'nde anlatan Wozniak, "Apple'ın ilk yıllarında para ve sermayemiz yoktu. Elimizde sadece vizyonumuz vardı. Yola bununla çıktık. Bilgisayarın ana kartımı kendimiz deneye deneye yaptık. Çip alacak paramız yoktu. O yıllarda çipler daha pahalıydı. Ben tasarlayacak şeyler bulmaya devam ediyordum, Steve de onları satmanın yolunu bir şekilde buluyordu.” dedi.


O SADECE İSTEDİĞİ DERSLERE GİRDİ

Steve Jobs'la okul yıllarından tanıştıklarını anlatan Wozniak, “Okulda eşek şakaları yapardık. O canının istediği derse girdi. Uzun sure devam edecek olan arkadaşlığımız böyle başladı. Dünyanın neresine gideceğini merak ediyorduk. Bob Dylan dinliyorduk. Sahip olduğumuz kültürün önceden olanlarla aynı olmaması gerektiğini söylüyordu. Yoksullarla takılıyordu. 'Paran varsa bile yeni bir ayakkabı alıp giyme' diyordu. Steve daha özgür düşünce sahibiydi. Hızlı düşünür, farklı şeyler aklına gelirdi. Köşe bucağı karıştırırdı, meraklıydı.” şeklinde konuştu.


HP, APPLE'İ 5 KEZ REDDETTİ

Apple olarak kısıtlı imkanlarla geliştirdikleri bilgisayarları üretmek için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Wozniak, “O yıllarda HP'nin hesap makinesi dünyayı sallıyordu. Beni mülakata çağırdılar. Tasarım mühendisi olarak işe aldılar. HP'de mühendis olarak çalışırken 800 dolara bilgisayar yapmayı teklif ettim. HP, 5 kez reddetti. Yani Apple Computer'i reddetti” dedi. Wozniak, “İlk defa Las Vegas'a gidebilmek için 'Floppy Disk'i tasarladım. Kabul ediyorum, kişisel bir motivasyondu. Örneğin bir gün Steve Jobs, benden video oyunu tasarlamamı istedi. 'Ne kadar sürede?' dedim, '4 gün' diye cevapladı. Yaptım...” şeklinde konuştu.


MAĞARAYA MI DÖNECEĞİZ?

Yapaya zekâ teknolojisinin gelişimiyle insanoğlunun yapacağı pek çok işin bilgisayarlar tarafında yapılacağını ifade eden Wozniak, “Şirketler yavaş çalışan CEO'lardan kurtulacak. Biz o zaman ne yapacağız? Herhalde mağaralara geri döneriz.” yorumunu yaptı.


MOBİLDE PATLAMA YAŞANACAK

Etkinlikte Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise, mobil teknolojilerin kullanımının her geçen gün yayınlaştığına dikkat çekerek, “1.5 milyar internet kullanıcısı var. Akıllı cihazlar sayesinde 5 yılda 5 milyara ulaşacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde 50 milyar makinenin birbirine SIM kartlarla mobil olarak bağlanması bekleniyor. Mobil cihazlar ve mobil bilişimle teknolojide büyük bir patlama yaşanacak. 2011'de mobil cihazların satışları, masaüstü bilgisayarların satışını geçti. Mobil veri trafiği 3G'nin kullanıma sunulduğu son iki yılda yüzde 36 kat arttı. İletişimde ana data formatı video olacak. İnsanlar videoyla görerek öğrenmeyi seviyorlar. Mobil internete muazzam bir talep var.” dedi.


OĞLUM TÜRKİYE'DE OKUYOR

Teknoloji sayesine bilgiye erişimde fırsatların eşitlendiğini belirten Ciliv, oğlunun bu nedenle Türkiye'de okuduğunu söyledi. Ciliv, “Stanford MIT gibi okullardaki en iyi dersler internette. Van'dan Kayseri'den o bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Oğlum da bu nedenle eğitimini Türkiye'de sürdürecek.” dedi.


TEKNOLOJİ BAŞARILARINI ANLATTILAR

Yıldız Holding ve Arkas Holding'in yöneticileri mobil teknolojileri işlerini geliştirmek için nasıl kullandıklarını anlattılar. Yıldız Holding CFO'su Cem Karakaş, “5 bin kişilik ekiple her hafta 190 bin noktaya dağıtım yapıyoruz, teknolojiden yararlanıyoruz. Buzdolaplarının kapılarının kaç defa açılıp kapandığını uzaktan takip edebiliyoruz." dedi. Arkas Holding COI'su Mert Oruz da, lojistik sektöründe 3G teknolojisi kullanımı hakkında bilgi verdi. Oruz, “Dünyanın 39. büyük limanı bizde. Ve bu limanda tüm kontroller 3G teknolojisiyle yapılıyor. “dedi.



12 yıl önce