|

Turkcell'e rekabet cezası geldi, Avea suskunluğunu bozdu

Melih Bayram Dede
00:00 - 9/06/2011 Perşembe
Güncelleme: 20:13 - 9/06/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Turkcell'e rekabet cezası geldi, Avea suskunluğunu
Turkcell'e rekabet cezası geldi, Avea suskunluğunu

Bugün gelen bir habere göre Rekabet Kurumu, Turkcell'e 91,9 milyon liralık ceza vermiş. Ajanslara düşen bu habere göre, şirketin distribütör ve bayilere uygulamalarının Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğini inceleyen Rekabet Kurulu 91 milyon 942 bin 343 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırmış.


Rekabet Kurulu, 11 Kasım 2009 tarihli karar uyarınca, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında başlattığı soruşturmayı tamamlamış. Soruşturmanın sonucunu kamuoyunu Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı H. Erkan Yardımcı açıklamış.


Karara göre Turkcell'in distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarıyla rekabeti ihlal edip etmediği masaya yatırılmış. İnceleme sonunda Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında 91 milyon 942 bin 343 lira idari para cezası verilmesi karara bağlanmış. Son bir bilgi; Turkcell'in karara karşı Danıştay'a itiraz hakkı bulunuyor.


TURKCELL, KARARA İTİRAZ EDECEK

Bu arada, karar sonrasında Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, kararın gerekçeli olarak tebliğ edilmesinin ardından, yürütmenin durdurulması ve iptali için yargı organlarına müracaat edeceğini açıkladı.


Turkcell'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, şöyle denildi:


”Dekorasyona yönelik taahhütnameler ve diğer uygulamalar ile münhasırlaştırıldığı iddia edilen nihai satış noktalarında rakiplerin ürünlerinin satıldığı fiili bir gerçektir. Öte yandan, münhasırlaştırıldığı iddia edilen bu noktaların sayısı ve satış hacimleri toplam dağıtım kanalı içerisinde oldukça düşük bir paya sahiptir. Şirketimiz, hukuka aykırı olduğunu düşündüğü bu kararın, gerekçeli olarak tebliğ edilmesinin ardından, yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargı organlarına müracaat edecektir.”


AVEA KARARDAN MEMNUN

Bu gelişme sonrasında Avea'dan yazılı bir açıklama geldi. Avea'nın açıklamasında, “Hakim operatörün satış noktalarında yaptığı haksızlık ve rekabeti engelleme hareketlerine verilen ceza, bu konudaki haklılığımızı ispat etmiştir” deniliyor.


Avea'nın açıklamasını tartışmalara meydan vermemek için aynen paylaşıyorum:


“GSM sektörünün hakim operatörü satış noktalarında ve dağıtım kanallarında hakim durumunu kullanarak yaptığı haksız uygulamalar Rekabet Kurulu tarafından 91,9 milyon TL ile cezalandırılmıştır.


Rekabet Kurulu'nun bugün aldığı karar hakim durumdaki operatörün satış kanallarında sözlü ve fiili baskılarla veya çeşitli taahhütler alarak Şirketimiz ve diğer rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırarak, hakim durumunu kötüye kullandığını göstermektedir.


Bu karar ile hakim durumdaki operatörün satış noktalarında 'rakip tabela asılmasına izin vermemek, mağaza dekorasyonunun tek operatörü yansıtması ve rakip operatör ürün ve hizmetlerinin sağlanmaması' gibi uygulamalara son vermesini beklemekteyiz.


Türkiye'de GSM sektörüne rekabeti getiren operatör olarak sadece ve sadece müşterilerimizin gerçek fiyatlarla konuşmasına ve doğru ürün ve hizmeti almasına odaklandık. Rekabet Kurulu'nun Rekabet Kanunu'na göre bugün almış olduğu karar ve verdiği ceza bir milattır.


Artık hiçbir GSM operatörü tüketicilerin yanlış kararlar vermesini etkileyecek bu tip uygulamaları ne satış noktasında ne de kurumsal diğer faaliyetlerinde bulunduramayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de Avea olarak bunun takipçisi olacağız.”


13 yıl önce
default-profile-img