|

Türkiye bilişimle kalkınır

Bilişim sektörünün Türkiye'nin sıçramasının tek anahtarı olduğunu ifade eden Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, “2009'da bütün sektörlerde büyüme durduğunda Türkiye bilişim sektöründe büyüme oranı yüzde 30 oldu. Hiçbir sektörde bu büyüme hızını yakalamanın imkanı yok” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 2/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:19 - 2/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye bilişimle kalkınır
Türkiye bilişimle kalkınır

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, “Bilişim sektörü, Türkiye'nin sıçramasının tek anahtarıdır. Sektörün büyüme hızının yüzde 30'ları gördüğü dönemler de oldu. Hiçbir sektörde bu büyüme hızını yakalamanın imkanı yok. 2009'da bütün sektörlerde büyüme durduğunda Türkiye bilişim sektöründe büyüme oranı yüzde 30 oldu” dedi. TÜBİSAD'ın raporuna göre, büyüme hızımının yüzde 8.5'e çıkarılamaması halinde Türkiye'nin 10 büyük ekonomi arasında girmesinin mümkün olmadığını hatırlatan Menteş, “Büyüme hızımızın yüzde 6'nın üstüne çıkması bizi hedefe yaklaştırıyor ama yetmiyor. Ekonomist Kerem Alkin, bu rakamın yüzde 11 olması gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.

FATİH BİR AR-GE PROJESİ

Fatih projesinin teknoloji geliştirilmesini tetiklemeyi sağlayacak bir proje olduğunu ifade eden Menteş, “Fatih projesinde içerik üretimi ve teknoloji üretimi bizi ilgilendiriyor. Fatih projesi çok önemli. AR-GE teşvikleri verileceğini Bakan Yıldırım açıkladı. Fatih projesinde kullanılacak tabletlerin 2 yıl içinde yüzde 60'ının Türkiye'de üretilmesi hedefleniyor. Biz de bunu destekliyoruz. İlk defa kendi pazarımıza yönelik bir proje yapıyoruz. İç pazara hitap edeceğiz. İç pazarı ele geçirmeyen hiçbir ülke dış pazarlarda başarılı olamaz. Fatih projesi bir AR-GE projesidir. Dünyanın hiçbir yerinde AR-GE projesi ihaleyle yapılmaz. Projeyi yapacak kurumlara bu iş verilir. Bu işin Kamu İhale Kanunu yoluyla yapılması çok zor.” dedi.

SEKTÖRDE CİDDİ RAKİPLER VAR

Türkiye Bilişim Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen 19. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri'nde konuşan Menteş, Fatih Projesi'nin önümüzdeki 10-15 yılın yatırımını gösterdiğini belirterek, “Türkiye'nin ücra köşelerinde dahi devlet hizmetlerinin kullanılması altyapının güçlendirilmesine bağlı. Önümüzde ciddi rakipler var. Türkiye'nin oynamak istediği oyunları oynamak isteyenler var. AR-GE çalışmalarının yanı sıra teknik araştırmalara da destek verilebilir. Türkiye yatırımlarının daha da artırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bilişim ve haberleşme sektörü kabuk değiştiriyor, son yıllarda açılan teknolojiler bizim için çok önemli. Masrafları kısarak daha dinamik önümüzü açmaya çalışıyor. Bugün çok önemli milat olacak bir döneme tanık oluyoruz” şeklinde konuştu.




12 yıl önce