|

'Türkiye, ihtiyacı olan yazılımcıları kendisi yetiştirmeli'

00:00 - 29/03/2012 Thursday
Güncelleme: 13:39 - 29/03/2012 Thursday
Yeni Şafak
'Türkiye, ihtiyacı olan yazılımcıları kendisi yeti
'Türkiye, ihtiyacı olan yazılımcıları kendisi yeti

Meclis'te kurulan Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, TOBB Başkan Yardımcısı ve TOBB Bilgisayar Yazılım Meclisi Üyesi Ertan Barut'u dinledi. Barut, Türkiye'nin yazılım ihracatının resmi rakamlarda görünenden çok daha fazla olduğunu ifade ederek; İsrail, Hindistan, Çin gibi ülkelerden bilişim uzmanı getirmek istemediklerini, Türkiye'nin ihtiyacı olan yazılımcılarını kendisi yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplanan Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, TOBB Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Başkan Yardımcısı Nuray Başar ve TOBB Bilgisayar Yazılımı Meclisi Üyesi Ertan Barut'tan Türkiye'nin “yazılım” gerçeğini dinledi.

Türkiye'nin yazılım ihracat-ithalatında kontrol mekanizmasını yeterince işletemediğini söyleyen Başar ve Barut, devletin yazılım konusunda bir strateji geliştirmesinin zorunlu olduğuna dikkat çektiler. TOBB yetkilileri, “Türkiye bilişim sektöründe 'treni kaçırdı' deniliyor, böyle bir şey yok. Türkiye'de genç beyinler var, bunlar dünya devine dönüşebilir.” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda kendileri de bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren kişiler olarak konuşan TOBB yetkilileri, “Biz İsrail, Hindistan, Çin gibi ülkelerden bilişim uzmanı getirmek istemiyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı olan yazılımcıları kendisi yetiştirmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Komisyona yapılan sunumda ilginç rakamlar da ortaya çıktı. Türkiye'nin yazılım ihracatının resmi rakamlara göre 50 milyon dolar civarında olduğunu belirten TOBB yetkilileri, aslında bu rakamın 300-400 milyon dolar aralığında olduğunu kaydetti.

Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım M. Ramazanoğlu ise Hindistan'ın yazılım ihracatının yıllık 130 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bünyesinde 'Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu' kurularak, bilişim ve internet alanlarında böyle bir çalışma başlatmasından son derece memnun olduklarını dile getiren TOBB yetkilileri, Meclis'teki bu çalışmaların özel sektörün gelişimine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

12 years ago