|

Türkiye ile KKTC arasında iletişim köprüsü kuruldu

Gazimağusa-Hatay arasında çekilen 213 kilometrelik denizaltı fiber optik hattı ile, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a iletişim köprüsü kuruldu. Yeni hat ile KKTC'nin tüm dünya ile yüksek kalitede ses, internet ve veri trafiği alışverişi yapabilmesi sağlanırken, bu hizmetin ilerleyen dönemlerde tüm bölgeye verilmesi planlanıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/10/2011 Cuma
Güncelleme: 08:24 - 7/10/2011 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye ile KKTC arasında iletişim köprüsü kuruldu
Türkiye ile KKTC arasında iletişim köprüsü kuruldu

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni denizaltı ve karasal fiber optik kabloyla birbirine bağlayan TURCYOS II adlı yeni iletişim hattı Girne'de düzenlenen bir törenle faaliyete geçti. 6.4 terabayt kapasiteli hattın Akdeniz'e tabanına döşenmesi 21 gün, karasal hatların yapılmasıysa 5 ay sürdü ve proje toplam 10 milyon dolara mal oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugüne kadar iletişim faaliyetleri, Mersin-Girne arasında 1994 yılında kurulan TURCYOS I adlı fiber optik kablo hattı üzerinden sağlanıyordu. Gazimağusa-Hatay arasında çekilen TURCYOS II adlı yeni denizaltı fiber optik hattı ile KKTC?nin yeni nesil iletişim hizmetlerine daha hızlı erişmesi sağlanacak. Ayrıca artan ses, internet ve veri trafiği de Türk Telekom fiber altyapısı üzerinden karşılanacak. Yeni fiber optik hat aynı zamanda, Güney ve Güneydoğu illerinin ihtiyaç duyduğu alternatif güzergâhı oluşturacak ve üzerine eklenecek dağıtım ünitesi ile Doğu Akdeniz'e sahili olan ülkelerle bağlantı sağlayacak.


KKTC BİLİŞİM ADASI OLUYOR

TURCYOS II adlı fiber optik hattın açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, turizm ve eğitim adasıydı. Şimdi fiber optik hat çekildi, KKTC bilişim adası oluyor. KKTC'de e-devlet altyapısı oluşturulması için destek vereceğiz." dedi. Son günlerde Rum kesimiyle yaşanan gerginlikten de söz eden Yıldırım, konuyla ilgili olarak ise şunları söyledi: "KKTC'yi bir takım ayak oyunlarıyla zora düşürmeye çalışanlar buna dikkat etsinler. Türkiye, dünyanın, bölgenin kaderini tayin eden bir ülkedir. Yanlış adım atanlar, her zaman bunun karşılığını, geçmişte olduğu gibi öderler. Birlikte yaşama azmi KKTC'de vardır. Bu birlikteliği bozan taraf asla KKTC olmayacaktır."


2.2 MİLYAR ALTYAPI YATIRIMI

TURCYOS II adlı fiber optik ağ projesinin, KKTC'nin artan veri trafiği ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Türk Telekom Grup CEO'su Hakam Kanafani de, şunları söyledi: "Türk Telekom bu yıl, altyapıya 2.2 milyar TL yatırım yapacak. Biz bu projeyi Türk Telekom'un bölgede bir iletişim ağı olması için önemli bir adım olarak görüyoruz. Bu proje sayesinde KKTC'nin yanı sıra, bölge ülkelere de hizmet verebileceğiz. KKTC'de yeni nesil teknolojilerin daha yüksek hızlarda kullanımının önünü açmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu proje, akıllı büyüme stratejimiz ve bölgede iletişim merkezi olma vizyonumuz çerçevesinde attığımız önemli adımlardan biridir."


TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEĞİZ

Türk Telekom CEO?su K. Gökhan Bozkurt ise, projenin, KKTC'nin dünyayla arasında teknoloji köprüsü olduğunu söyledi. Bozkurt, "Dünyayı konuşturan Türk olma hedefiyle, hizmetlerimizi yurtdışına da taşımak en büyük hedefimiz. Türkiye'yi bir iletişim köprüsü kurmak ve bunun için de yatırımlar yapmak en büyük amacımız. Invitel adıyla satın aldığımız ve şimdi Pantel adıyla devam eden faaliyetimizle, Türkiye ve Avrupa'da 160 bin km. fiber optik kablo ağına sahip olduk. Pantel ile Orta ve Doğu Avrupa arasında oluşan veri trafiğini taşıyabileceğiz. Bu hatlardan ABD'ye de veri trafiği taşımayı da üstlenerek, faaliyet alanımızı geliştiriyoruz. Bu proje, sadece KKTC için hizmet vermekle kalmayacak, Türkiye'nin Güneydoğu illeriyle, Akdeniz'deki diğer ülkelere veri trafiği sağlama konusunda da bir köprü vazifesi görecek." şeklinde konuştu.


GLOBAL REKABET VURGUSU

Törende bir konuşma yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük ise, "1840'dan bu yana hizmet veren Türk Telekom'un artık sadece Türkiye'nin Telekom operatörü olmaktan çıkıp, tüm dünyada Telekom hizmeti vermesini gururla izliyoruz. Dünyada yaşayan, her Türk vatandaşının başarısı, ülkemizin başarısıdır ve gurur kaynağımızdır. Türkiye'nin global rekabette yer alması gurur vericidir. Teknoloji üretebildiğimiz ölçüde başarılı olur ve her alanda rekabet edebiliriz. Dünyayı yakından izlemek ve yenilikleri almak zorunluluktur." dedi.


YENİ HAT BİR ZORUNLULUKTU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de konuşmasında, mevcut TURCYOS I adlı hattın, KKTC'nin veri trafiği ihtiyacına cevap veremediğini ve yeni hattın kurulmasıyla büyük bir rahatlama sağlanacağını söyledi. Saner, "Türkiye Cumhuriyeti, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile dönemin Ulaştırma Bakanımız Hasan Taçoy arasında imzalanan protokolle bu proje hayata geçti. Zaman bilgi çağı. Bilgi toplumu olamayan ülkeler, gelişme sağlayamayacaktır. Türkiye, bilgi toplumu olma yolunda büyük adımlar atıyor." şeklinde konuştu.


PROTOKOL 2009'DA İMZALANMIŞTI

Fiber hatta ilişkin protokolün, 23 Ekim 2009'da imzalandığını hatırlatan Türk Telekom Uluslar arası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet C. Toros ise, "Bazı tarafların engellemesine rağmen, bugün açılışı yapılıyor. 1994'te TURCYOS I denizaltı fiber optik kablosu ihtiyacı karşılamıyordu. TURCYOS II iki sistemden oluşuyor. Denizaltı kablo sistemi ve karasal kablo sitemi olmak üzere iki sistemden oluşuyor. 213 km'lik kablonun 196 km'lik kısmı deniz tabanına gömülmüş durumda. 17 km. deniz tabanına serili. En derin yeri 1260 m." dedi.


12 yıl önce