|

Twitter temsilcilik açmak zorunda

Maliye Bakanı Şimşek, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı temsilcilik veya bir iş yeri açmaları gerektiğini söyledi.

Aa
00:00 - 15/04/2014 Salı
Güncelleme: 14:11 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Twitter temsilcilik açmak zorunda
Twitter temsilcilik açmak zorunda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği "Makro ekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sosyal medya şirketlerinin vergilendirilmesine yönelik soru üzerine Şimşek, KDV'nin alınmasında sorun olmadığını çünkü KDV'yi, reklamı veren tarafın ödediğini söyledi. Burada sorunun gelir ve kurumlar vergilerinde yaşandığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Sosyal medya şirketleri Türkiye'de bir iş yeri veya daimi temsilcilik açmazsa, özetle gelir ve kurumlar vergisi ödemiyorlar. Çünkü çifte vergilendirme anlaşmalarına baktığınız zaman yabancı bir mükellefin bir ülkede vergi vermesi için bir iş yerinin veya daimi bir temsilciliğinin olması gerekiyor. Bu çerçevede analiz ettiğimizde, Türkiye'de mutlaka bir iş yeri veya daimi bir temsilcilik açmaları gerektiğine inanıyoruz. Çünkü sosyal medya şirketlerinin Türkiye'deki ticari faaliyetleri, arızi faaliyetler değildir. Süreklilik arz eden ekonomik, ticari faaliyetlerdir. Dolayısıyla bu şirketler eğer iyi niyete sahiplerse, Türkiye'den de bir kazançları söz konusu. O zaman kendi itibarlarıyla da paralel olarak Türkiye'de süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı temsilcilik veya bir iş yeri açmaları gerekiyor."

Şu anda Türkiye'de bulunan herhangi bir gazete veya web sitesinin bu vergileri ödediğine işaret eden Şimşek, sitelerine reklam alan Türk şirketlerinin hem KDV hem Kurumlar Vergisi hem de Gelir Vergisi ödediklerini ifade etti. Şimşek, "Peki uluslararası şirketler neden bu haksız rekabete yol açsın, bu kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

"Kötü niyetle bu işi sürdürmek istiyorlarsa biz de oturup bakacağız alternatiflerimize"

Söz konusu şirketler, işlerini iyi niyetle sürdürmek istiyorlarsa yapmaları gereken şeyin bu olduğunu belirten Şimşek, "Fakat kötü niyetle bu işi sürdürmek istiyorlarsa da tabii ki biz de oturup bakacağız alternatiflerimize, neler yapabiliriz diye" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, tüm sosyal medya şirketlerini töhmet altında bırakmak istemediğini, işini doğruca yapan şirketlerin de bulunduğunu da söyledi.

Bir gazetecinin, "Bu şirketler Türkiye'de ofis açmazlarsa ne yapacaksınız?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Bunları yapacağız demiyorum. Siz varsayımsal bir soru sordunuz, ben de size varsayımsal, teorik bir cevap veriyorum. Bir, bu sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir husus değil, bunu uluslararası platformlara taşırız. İkincisi, gerekirse yasal düzenleme yapıp, Türkiye'de sürekli faaliyet gösterip de şirket kurmayanlara yönelik kat kat daha yüksek vergi uygulamasına gidilebilir. Mesela şu anda bir kanun götürsek Meclise ve desek ki, 'Türkiye'de faaliyet gösterdiği, Türkiye'de gelir ettiği halde Türkiye'de temsilcilik açıp vergi vermiyorsa, vergi kaçırıyorsa, haksız rekabete yol açıyorsa, bu kanun çerçevesinde burada KDV yüzde 18 yerine, örnek olarak söylüyorum yüzde 36 olarak uygulanır desek, bu yapılabilir bir şey. Bunu bir beyin fırtınası olarak söylüyorum. Mesela Google geldi ve kurdu, o zaman ona reklam verirsiniz, öbürüne vermezsiniz."

"Twitter yetkilileri randevu istedi"

Twitter yetkililerinin kendisinden randevu isteyip istemediği sorusunu yanıtlarken de Şimşek, dün gece bir kanaldan kendisiyle iletişime geçildiğini ve bugün için randevu talep edildiğini bildirdi.

Kendisinin de bunun üzerine, "Randevu talebinde bulunun, ben veya arkadaşlarım sizlerle görüşürler" dediğini belirterek, "Sabah, bu bütçe toplantısıyla ilgilendiğim için henüz o konuya bakamadım. Bizden bir randevu talepleri söz konusu ama randevu gerçekleşir mi gerçekleşmez mi o konuda henüz bilgim yok" ifadelerini kullandı.

"Yapıcı yaklaşımları olan şirketlere teşekkür ediyoruz"

Bu şirketlerle ilgili bir çalışmalarının olup olmadığının sorulması üzerine de Şimşek, çalışmalarının elbette olduğunu söyledi.


Bugüne kadar yaptıkları incelemelerin, yazdıkları cezaların ve devam eden mahkeme süreçlerinin olduğunu belirten Şimşek, bu süreçler sonunda Türkiye'ye gelip daimi temsilcilik açanların da bulunduğunu bildirdi.

Şimşek, bu şirketlerin hepsinin aynı kategoride olmadığını, bazılarının Türkiye'ye uyum sağladığını belirterek, yapıcı yaklaşımları olan şirketlere de teşekkür etti.

Sosyal medya alanında faaliyet gösteren şirketlerin vergilendirilmesi için Hollanda'dan edindiklerini robot programa ilişkin soruyu yanıtlarken de Şimşek, programın adının "Xenon" olduğunu, programdan elde edilen veriler doğrultusunda mükellef olması gerekenlerin tespit edildiğini ifade etti.

10 yıl önce