|

Uzay kayaları olduğu anlaşıldı!

Gök bilimciler, Rusya'nın orta kesimlerinde yaklaşık tıklayın 1000 kişinin yaralanmasına yol açan meteorun kökenini tespit etti.

Bbc
00:00 - 4/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 18:41 - 4/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Uzay kayaları olduğu anlaşıldı!
Uzay kayaları olduğu anlaşıldı!

Amatör video görüntülerini kullanarak, meteorun dünya içindeki güzergâhını tespit eden uzmanlar, meteorun güneş sistemi içindeki yörüngesinin de bir modelini ortaya koydu.

Meteorun çarpma anında yol açtığı şok dalgaları, Çelyabinsk kentinde binlerce binanın pencerelerinin kırılmasına yol açmıştı.

Kolombiya'dan bir ekip, bulgularını Arxiv internet sitesinde yayımladı.

Meteorun atmosfere girdikten sonra oluşturduğu ateş topu birçok kişi tarafından amatör kameralar ve kapalı devre kamera sistemleriyle görüntülenmiş ve internette yaygın olarak paylaşılmıştı.

Trafik kamera görüntüleri de, meteorun hangi zamanda hangi noktada olduğuna dair çok net bulgular ortaya koydu.

Yapılan erken tahminlerde, meteorun yaklaşık 10 ton ağırlığında olduğu belirtilmişti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından yapılan sonraki tahminlerde ise meteorun ağırlığı, 7 bin ila 10 bin ton arasında verilmişti.

NASA meteorun büyüklüğünün 17 metre olduğunu tahmin ediyor.

Medellin Üniversitesinden Jorge Zuluaga ve Ignacio Ferrin, kamera görüntülerini ve meteorun düştüğü Çerbakul Gölü'ndeki etkiyi ve basit trigonometriyi kullanarak meteorun yüksekliği, hızı ve pozisyonunu tespit edebildi.

Ekip meteorun Güneş etrafındaki yörüngesini yeniden yapılandırmak için, ellerindeki verileri Amerika Birleşik Devletleri Deniz Gözlemevi tarafından geliştirilen astronomi programlarına girerek sonuçlar elde etti.

Sonuçlar, meteorun, Apollo asteroidleri olarak bilinen bir uzay kayaları grubundan olduğunu ortaya koydu.

11 yıl önce