|

Uzay üssünde korkutan olay

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) güç sistemi radyatörünün amonyak sızdırdığı bildirildi.

Aa
00:00 - 10/05/2013 Cuma
Güncelleme: 11:26 - 10/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Uzay üssünde korkutan olay
Uzay üssünde korkutan olay

NASA'dan yapılan açıklamada, UUİ'deki mürettebatın amonyak sızıntısını dün belirledikleri ifade edilirken, UUİ'nin Komutanı Kanadalı Chris Hadfield de Twitter aracılığıyla gönderdiği mesajında, hayati tehlike arz etmese de durumunun ciddi olduğunu duyurdu.

NASA Sözcüsü Bob Jacobs, UUİ'de daha önce amonyak kaçırdığı belirlenen radyatördeki sızıntının arttığını ancak gerekirse bu radyatör kanalının kapatılarak başkasının devreye sokulabileceğini söyledi. Jacobs, mühendislerin, radyatör kanalının kapatılması durumunda UUİ'deki elektronik araçların yönünü değiştirme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Toksik bir madde olan amonyak, UUİ içindeki elektronik araçların yaydığı ısıyı giderme işlevini yerine getiren radyatör kanallarında soğutucu sıvı olarak kullanılıyor. 

UUİ'deki amonyak sızıntısının varlığı, 2007'den beri biliniyor. Sızıntının giderilme çalışmaları çerçevesinde 1 Kasım 2012'de UUİ'nin o zamanki komutanı Sunita Williams ile Japon astronot Akihiko Hoşide UUİ'nin dışındaki, sızıntı yaptığı sanılan radyatördeki sorunu gidermek için uzay yürüyüşüne çıkmıştı.

Uzmanlara göre radyatördeki sızıntı, uzayda başıboş sürüklenen uzay aracı parçalarından birinin radyatörü veya radyatör sistemini delmesinden veya UUİ'nin 12 yıldan beri kullanılan ekipmanında eskime nedeniyle oluşan çatlaklardan kaynaklanıyor olabilir.

Arızalarla karşılaşılması durumunda gerekli destek sistemlerine sahip bulunan UUİ'de, acil durumlarda astronotların tahliyesinde kullanılmak üzere hazır bekletilen gemiler bulunuyor.

ABD'li Chris Cassidy ile Rus Pavel Vinogradov ve Alexander Misurkin'in, 29 Mart 2013'te Soyuz aracıyla gelerek, Amerikalı Tom Mashburn, Rus Roman Romanenko ve Hadfield'e katılması sonucu UUİ'deki astronot sayısı 6'ya çıkmıştı. Hadfield, Marshburn ve Romanenko'nun bu ay içinde Dünya'ya dönmesi planlanıyordu.


11 yıl önce