|

Vadide hisse yıkımı

ABD'de teknoloji hisselerinde yaşanan sert satışlar Silikon Vadisi'nin en zenginlerine yaklaşık 11 milyar dolar kaybettirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi de 4 Nisan'da iki yılın en sert düşüşünü yaşadı. Bilişim sektörü yatırımcıları ise çareyi daha sağlam temettüye (kâr payı) ve kazanca sahip olan imalat sanayii şirketlerine yönelmekte buldu.

.
00:00 - 10/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 19:16 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Vadide hisse yıkımı
Vadide hisse yıkımı

ABD'de teknoloji hisselerinde geçtiğimiz haftaki sert satışlar, Silikon Vadisi'nin en zenginlerine 11.5 milyar dolara mal oldu. Yatırımcıların teknoloji hisselerinde satışa geçmesi, ABD'nin Batı kıyısındaki teknoloji şirketleriyle servet sahibi olan 23 en varlıklı milyardere 2 Nisan'dan bu yana 11.5 milyar dolar kaybettirdi. Facebook kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg, Amazon.com kurucusu Jeff Bezos, Oracle kurucusu Larry Ellison ve Microsoft kurucusu Bill Gates dört gün içinde 1'er milyar doların üzerinde

para kaybetti.

YATIRIMCI YÖN DEĞİŞTİRDİ

Teknoloji hisseleri önceki gün yeniden ralliye başlayarak yön değiştirse de, yatırımcılar yılın çoğunda teknoloji şirketlerden, daha sağlam temettü ve kazançlara sahip şirketlere geçiş yapıyor. Caterpillar bu yıl yüzde 13 yukarıda seyrederken, mikroblog sitesi Twitter yüzde 34 ve alışveriş sitesi Amazon yüzde 18 düşüş kaydetmiş bulunuyor.

NASDAQ'TA İKİ YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi 4 Nisan'da iki yılın en sert düşüşünü kaydetti. Gün sonunda Nasdaq tarafında yaşanan satışlar, güne damga vurdu. Son iki yılın en sert satışını yaşayan teknoloji endeksi yatırımcıların endişelerine teslim oldu. Bazı piyasa analistleri geçtiğimiz yıl 9 Mayıs'ta yaşanan tombul parmak olayına benzetirken, bazı analistler ise aşırı değerli Facebook, Yahoo gibi hisselerde realizasyon olduğu yönünde görüş birliğine vardılar.

TEKNOLOJİDE ELLE TUTULUR BİRŞEY YOK

Yatırımcıların dişlerini geçirebilecekleri bir şeye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Chicago'daki BMO Private Bank'ın yatırım genel müdürü Jack Ablin, 'Teknoloji şirketlerinin çoğunun sunabilecekleri elle tutulur bir şeyler yok' değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji Silikon Vadisi'nde doğuyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan vadiye Silikon Vadisi deniliyor. İçlerinde Türk şirketlerinin de bulunduğu birçok büyük teknoloji şirketinin araştırma ve geliştirme merkezleri bu vadide yer alıyor. Bu kapasitesiyle Silikon Vadisi, dünyanın teknoloji merkezi olarak değerlendiriliyor.

10 yıl önce