|

Vatandaşın 10XY ile ucuza konuşma hakkını Danıştay korudu!

00:00 - 14/06/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:30 - 14/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Vatandaşın 10XY ile ucuza konuşma hakkını Danıştay
Vatandaşın 10XY ile ucuza konuşma hakkını Danıştay

Tüketicilerin yüzünü güldüren, telefon faturalarında önemli ölçüde ekonomi yapmayı sağlayan 10XY ile arama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2009 yılında aldığı bir kararla tehlikeye girmişti, ancak Danıştay bu kararı durdurdu ve vatandaşın ucuza konuşma hakkını korudu


Bilindiği gibi, birkaç sene önce telefon numaralarının başına sadece 10XY numaraları eklenerek ucuza telefon görüşmeleri yapmanın önü açılmış, pek çok abone bu sayede telefon faturalarında ciddi bir düşüşe tanık olmuştu. Bu dönemde bir çok işletmecinin reklamlarını da sıkça görmeye başlamıştık. Ne var ki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2009 yılında aldığı bir karar, bu hizmeti veren işletmecilere zorluk yarattı; o kararla Türk Telekom'un, aranacak numaranın önüne 10XY koyarak, bir başka telefon işletmecisi üzerinden ucuza yapılan konuşmaları faturasına eklemesine sınırlama getirilmişti. Danıştay, BTK'nın getirdiği bu sınırlamayı kaldırarak vatandaşların 10XY ile ucuza konuşma hakkını korudu.


“Arama bazında taşıyıcı seçimi” olarak adlandırılan bu hizmetin yapısı gereği işletmeciler ile tüketiciler arasında bir abonelik sözleşmesi bulunmuyor. Böyle olduğu için sabit numarayla evden veya işyerinden numaranın önüne 10XY konarak yapılan ucuz arama işi için işletmecilerin tüketicilere doğrudan fatura kesmesi mümkün olmuyor. İşletmeciler verdikleri hizmetin bedelini sadece Türk Telekom faturaları aracılığı ile toplayabiliyorlar. İşletmeciler bu faturalama hizmeti için Türk Telekom'a bedel ödüyorlar.


TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Tüm Avrupa'da yaygın olarak kullanılan 'Arama Bazında Taşıyıcı Seçimi' , yani B Tipi Telefon Hizmeti, tüketicilere önemli kolaylıklar ve avantajlar sağlıyor. Tüketiciler herhangi bir abonelik bağlantısına girmeden, istediği işletmeci üzerinden ve her aramada dahi işletmecisini değiştirebilerek sabit telefonlarını kullanabiliyorlar. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2009 yılında aldığı Türk Telekom'un bu hizmetleri faturalama yükümlülüğünün sınırlandırılmasına yönelik kararı sonucunda, bu hizmetin yaygın olarak sunulmasında zorluk ortaya çıktı. İşletmecilerin açtığı davalar sonunda bu sınırlama Danıştay tarafından iptal edildi.


Danıştay'ın bu kararı ile ülkemiz tüketicilerinin lehine olan bu hizmetin yaygın olarak verilmesinin önü açılmış oldu. TELKODER olarak, hem tüketiciler, hem de işletmeciler için önemli fayda sağlayacak bu karar için Danıştay'a teşekkür ediyoruz. Sabit telefon abonelerinin yararlandığı bu hizmetten cep telefonu abonelerinin de yararlanabilmesi için BTK'nın gerekli düzenlemeyi yapmasını bekliyoruz”

12 yıl önce