|

Vekillerin cebine 'koca kulak' mı girecek?

İletişimi ABD istihbaratınca izlenebileceği endişesiyle Fransa'da kamuda kullanımı yasaklanan BlackBerry cihazlarının, Türkiye'de milletvekillerine ücretsiz dağıtılacak olması, 'koca kulak' endişesi doğurdu.

Melih Bayram Dede
00:00 - 10/02/2008 Pazar
Güncelleme: 19:01 - 10/02/2008 Pazar
Yeni Şafak
Vekillerin cebine 'koca kulak' mı girecek?
Vekillerin cebine 'koca kulak' mı girecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı tarafından milletvekillerine ücretsiz dağıtılacak olan popüler BlackBerry mobil iletişim cihazı, soru önergesi olarak Meclis gündemine geldi. Demokratik Toplum Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, BlackBerry'nin Fransa parlamentosunda yasaklandığını hatırlatarak, BlackBerry'nin güvenilir olup olmadığını sordu.


FRANSA'DA KAMUDA YASAK

Fransa'da Blackberry kullanımı, izlenme olasılığının yüksek olduğu gerekçesiyle devlet yöneticilerine yasaklanmıştı. Fransızlar, Blackberry ile yollanan mesajların, Amerikan istihbarat örgütlerince izlenme olasılığının yüksek olduğunu savunuyor. Personelin gizlice Blackberry kullanmaya devam ettiği belirtilirken, Blackberry'yi üreten Kanada'lı Research In Motion Ltd. (RIM) şirketi güvenlik açısında bir sorun bulunmadığını savunuyor.


E-POSTALAR DIŞARI GİDİYOR

Blackberry cihazları, alınan elektronik posta mesajlarını, kullanıcıya anında ulaştırabilmek için 'Push' adı verilen bir teknoloji kullanılıyor. Bu teknolojiyle, alıcıya gönderilen e-postalar önce BlackBerry hizmeti veren sunuculara ulaşıyor, buradan da BlackBerry'lerde daha hızlı görüntülenecek bir formata dönüştürülecek kullanıcıya gönderiliyor.


KLASİK E-POSTADA ARACI YOK

Kanadalı bir şirket olan RIM'in Kanada'nın yanısıra ABD, İngiltere ve işbirliği içinde olduğu ülkelerde sunucuları bulunuyor. Hizmet alınan ülkeye göre, tüm kullanıcılara ait elektronik posta mesajları bu sunucularda BlackBerry'e uygun formata dönüştürülüyor. Klasik elektronik posta servislerinde ise, kullanıcı mesajları hiç bir yere aktarılmaksızın mobil cihazlara indiriliyor.


BLACKBERRY NEDİR?

İlk kez 1999 ylında Kuzey Amerika'da basit haliyle satışa çıkan BlackBerry cihazları, GSM/GPRS/EDGE/WI-FI üzerinden internete bağlanarak, internete sürekli bağlantı sağlıyor. Sürekli bağlantı özelliğiyle, e-posta hesaplarına kolay ve kesintisiz erişim sağlıyor. E-posta, web, SMS, WAP, Messenger, ofis yazılımları, şirket ağları gibi pek çok özellikle BlackBerry, kullanıcıları her an şirketteymiş gibi işlerini kesintisiz sürdürmelerini sağlıyor.


Uydu ile dinlenen telefonlar hangileri?

Soru önergesinde ayrıca şu sorular yer aldı: “Cep telefonları mikrofon görevi görüyor mu? Pil çıkarılsa dahi, uydu kanalı ile dinlenen telefonlar hangileri? Bu yoldan boşaltılan banka hesapları var mı? Cep telefonlarında GSM operatörü, istediği takdirde bulunulan yeri rahatlıkla tespit edebiliyor. 50 bin dolara alınan bir cihazla, 10 bin cep telefonu kontrol edilebiliyor. Çetelerde bu cihazlardan kaç tane yakalandı? GSM telefon cihazının içine, 'kripto işlemcisi devre' yerleştirilebilir mi?”

16 yıl önce