|

Vestel IPTV'de çok iddialı

00:00 - 20/03/2009 Cuma
Güncelleme: 14:11 - 20/03/2009 Cuma
Yeni Şafak
Vestel IPTV'de çok iddialı
Vestel IPTV'de çok iddialı

Vestel Şirketler İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, TV teknolojilerinin ve izleme alışkanlıklarının internetle birlikte ciddi şekilde değiştiğini, bütün dünyada gidişatın IPTV'ye doğru olduğunu belirterek, “IPTV televizyon, bilgisayar, DVD ve telefonu tek bir platformda birleştirerek kullanıcıya istediği bilgiye anında ulaşma imkanı sağlama ve yayını seçme özgürlüğü sunan bir teknoloji” dedi.

Yüngül, IPTV konusundaki çalışmaları anlatmak üzere, Türkiye'deki ilk “İnteraktif Otel TV” projesini uyguladıkları İzmir Hilton Otel'de basın toplantısı düzenledi.

IPTV'nin televizyon, bilgisayar, DVD ve telefonu tek bir platformda birleştirerek kullanıcıya istediği bilgiye anında ulaşma imkanı sağlama ve yayını seçme özgürlüğü sunan bir teknoloji olduğunu belirten Yüngül, “Televizyon ile internetin altyapısını bir araya getirip istediğiniz seçenekleri, aradığınız her bilgiyi anında internet üzerinden TV'ye aktarıyoruz” dedi.

Yüngül, son 5 yılda TV teknolojilerinin ve izleme alışkanlıklarının özellikle internetle birlikte ciddi şekilde değiştiğini, bütün dünyada gidişatın IPTV'ye doğru olduğunu kaydederek, “Biz de bu konuda dünyada ne yapılıyorsa aynısını Vestel olarak yapıyoruz” dedi.

IPTV'nin bir kutu ile bir de TV'ye entegre edilerek kullanıldığını anlatan Yüngül, şu anda kutu ile kullanımın daha yaygın olduğunu, bir müddet sonra TV'nin içine entegre olanının yaygınlık kazanacağını ifade etti.

“IPTV İLE, İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ, REKLAM VE PAZARLAMA DA DEĞİŞECEK”

Yüngül, IPTV'nin girdiği ülkelerde iş yapış şeklinin tamamen değişerek interaktif hale geldiğini, pazarlama, servis ve reklam işlerinin çok daha etkin ve kişiye özel uygulandığını anlatarak, şu örnekleri verdi:

“Mesela sizin hangi takımı tuttuğunuzu bilip TV'nize bununla ilgili reklam veriyor. Ya da otobüsle seyahat ederken 'digital signage' sayesinde mesela Hilton Otelinin önünden geçtiğiniz esnada otelin reklamı çıkıyor veya İş Bankası'nın önünden geçerken 'Paranızı buraya yatırabilirsiniz, sağınızda İş Bankası mevcut' gibi reklamlar yapılabiliyor. THY'nin genel yönetim binasında kurulum gerçekleştirdik. Hastanelerde 'kağıtsız hastane' uygulaması yapılabiliyor. İlk olarak Erzurum Devlet Hastanesinde uygulayacağız. Aynı şekilde adliyelerde uygulanabilir. Bu teknolojiyle istediğiniz her türlü bilginin yanında, dünyadaki bütün kanallara dünyanın her yerinden ulaşabiliyorsunuz. Bu konuda geldiğimiz nokta, en ileri nokta.”

Yüngül, “İnteraktif otel TV” ile hem tüm TV kanallarının hem de hava durumu, döviz kurları, filmler gibi tüm hizmetlerin aynı kumandanın ucunda olduğunu, Estonya'da Menton Conference and Spa Hotel, Suriye'de Martini Hotel ve İngiltere'de Best Western Hotel'de bunu uyguladıklarını, İzmir Hilton Oteli'nde de çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. IPTV konusunda açılan ihale sonucu Türk Telekom şirketi TTNET'e 100 bin IP tabanlı kullanıcı kutusu vereceklerini bildiren Yüngül, “Bu bir başlangıç, çığ gibi artacak. Dünyada böyle oldu” dedi.

“GEÇİŞ HIZLI YAŞANIYOR”

Tüplü TV'den LCD'ye geçişin umulandan çok daha hızlı yaşandığını, Vestel Grubu olarak 3-4 yıl önce ayda 1 milyon adet tüplü TV ürettiklerini, 10 yılda bunun giderek azalacağını öngördüklerini, ancak bu değişimin çok hızlı yaşandığını anlatan Yüngül, geçen sene ayda 300-400 bin, bu sene de 100 binin altında tüplü TV ürettiklerini söyledi.

Yüngül, LCD TV'de 3 yıl önce öngördükleri rakamların 3 misline ulaştıklarını dile getirdi.

Kriz olmasına rağmen Avrupa'da ve dünyada LCD TV pazarının yüzde 20 büyüdüğünü belirten Yüngül, “Bunun arkasından IPTV geliyor. Bu da çok hızlı büyüyecek, öncelikle Fransa, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkelerden başlayarak. Sadece Fransa'da hane sayısının yüzde 20'sinde IPTV var. Bu sayılar arttıkça fiyatlar düştü ve beklentilerin çok üzerinde pazar payına ulaştı” diye konuştu.

SORULAR

Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ömer Yüngül, IPTV çalışmalarını 50-60 mühendisin 2-2,5 yıllık çalışmasıyla tamamladıklarını ifade etti.

Elektronik ve beyaz eşyada ÖTV indirimine ilişkin soru üzerine Yüngül, “Mutlaka bir faydası olacaktır. Zamanlamasının seçimle ilgili olduğunu düşünmüyorum, çünkü bütün dünya birtakım uygulamalar yapıyor. Parametreler çok değişmezse, kurların geldiği nokta ve vergi indirimleri ile bu ürünler daha düşük fiyata alınamayacak” karşılığını verdi.

Yüngül, hastanelerin 3 yıl içinde en az yüzde 50'sinin “kağıtsız hastane”ye geçeceğini söyledi.

Vestel'in LCD TV ve IPTV'de Avrupa'da en önemli oyuncu olduğunu dile getiren Yüngül, yakın zamanda yüzde 20-25 pazar payına ulaşacaklarını düşündüğünü ifade etti.

Ömer Yüngül, bu sene Ocak-Mart döneminde geçen seneye göre daha fazla adette ürün ihraç ettiklerini, Haziran ve Temmuz aylarının sektördeki en düşük rakamların yakalandığı aylar olmasına rağmen bu sene Haziran ayında 500 bin adetin üzerinde LCD TV üretmeyi hedeflediklerini kaydetti. Adet olarak, bu yılın ilk üç ayında 2008 rakamlarının yüzde 60-70 daha fazlasına ulaştıklarını, Ocak-Şubat 2009 döneminde ihracatın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 60'a yakın arttığını anlatarak, “Aslında biz de bu kadar artış beklemiyorduk” dedi.

15 yıl önce