|

Wimax teknolojisi hayat kurtaracak

Ambulansa alınan hastaların tüm bilgilerinin kablosuz iletişimle hastaneye aktarılmasına olanak sağlayan Wimax Ambulans Projesi hayata geçirildi.

Aa
00:00 - 28/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 21:53 - 27/02/2007 Salı
Yeni Şafak
Wimax teknolojisi hayat kurtaracak
Wimax teknolojisi hayat kurtaracak

Türk Telekomünikasyon A.Ş ve Intel işbirliğinde başlatılan uygulamanın ilk denemesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle Numune Hastanesi'nde yapıldı.

Hastanede düzenlenen törende konuşan Yıldırım, haberleşmenin en temel ihtiyaç olduğunu, bu alandaki teknolojik yeniliklerin insan yaşamını kolaylaştırdığı ölçüde anlam taşıdığını ifade etti.

Haberleşme ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelere işaret eden Yıldırım, 1940 sonrasında bilgisayarların bütün yaşamı değiştirdiğini kaydetti.

Türkiye'de de 1980 sonrasındaki projelerle bu alanda büyük ilerleme kaydedildiğini anlatan Yıldırım, bu ilerlemenin en belirgin olarak cep telefonu sektöründe görüldüğünü, cep telefonu abonesinin 53 milyona ulaştığını belirtti. Türkiye'nin sesli iletişimde temel bir problemi olmadığını vurgulayan Yıldırım, ülkeyi bilgi toplumuna dönüştürmeye çalıştıklarını, nüfusunun yüzde 52'sinin 25 yaş ve altında nüfusa sahip olan Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünde en güçlü silahının gençler olduğunu vurguladı.

Gençlerin teknolojik yenilikleri daha erken kavramaları nedeniyle bilgi toplumuna dönüşüm projelerine okullardan başladıklarını anlatan Yıldırım, 39 bin okulun yüzde 95'ine genişbant internet götürdüklerini söyledi. Teknoloji sınıfları konusundaki çalışmanın da bu yıl tamamlanacağını belirten Yıldırım, sosyal kalkınmışlık farkını azaltırken, zenginlik merkezlerini yurdun her tarafına yaymak istediklerini ifade etti.

Yıldırım, bilgi toplumuna dönüşüm kapsamında Türkiye'nin 2013 yılına ilişkin iddialı hedeflerinin bulunduğunu, bazı göstergelerin bu hedefe ulaşılacağını ortaya koyduğunu dile getirdi. Bilgisayar sahipliğinde Türkiye'nin dünyada bir rekor kırdığını, İspanya'dan sonra en fazla bilgisayar satın alınan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yıldırım, geçen yıl Türkiye'de 2 milyon 700 bin bilgisayar satıldığını bildirdi.

Türkiye'de 2003 yılında genişbant internet erişimi (ADSL) bulunmazken, şu anda 3 milyon 200 bin aboneye ulaşıldığını belirten Yıldırım, Türk Telekom'un yıl sonu 5 milyon ADSL abonesine ulaşma hedefini yeterli bulmadığını ifade etti, hedefin gözden geçirilmesini istedi.

Yıldırım, kablosuz erişim imkanı sağlayan Wimax teknolojisi için Türk Telekom'a deneme izni verdiklerini, özellikle kırsal alanda altyapı maliyetlerini düşüren bu teknolojinin çeşitli alanlarda kullanılabileceğini ifade etti. Bakan Yıldırım, bu teknolojiden yararlanılarak hastanelerdeki tıbbi hataların da azaltılabileceğini dile getirdi.

“ADSL, MÜMKÜN OLAN HER YERDE OLACAK”

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ise iletişim teknolojilerinin sağlık sektöründe nasıl kullanılacağı konusunda çalıştıklarını, bugün ilk denemesi yapılan projenin genişletilmesi için bir ekip oluşturacaklarını belirtti.

Türkiye'de sayısal uçurumu azaltacaklarını vurgulayan Doany, genişbant erişime olanak sağlayan ADSL'in daha fazla müşteriye ulaşacağını, mümkün olan her yerde bu hizmetin verileceğini kaydetti. Doany, “Bu ülkede hiç kimse hakettiği hizmetten mahrum kalmayacak” dedi.

Intel Türkiye Genel Müdürü Ege Ertem de Wimax teknolojisinin ilk denemelerinin Türkiye'de 2003 yılında yapıldığını, 2005 yılında da Yozgat'taki okullarda pilot olarak uygulandığını anımsattı. Ertem, Türkiye'nin teknoloji kullanımında hızla üst sıralara yükseldiğini ancak alınması gereken daha çok yol bulunduğunu ifade etti.

Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, hastane olarak teknolojiyi yakalama çalışmalarının süreceğini belirtti ve wireless (Kablosuz internet erişimi) teknolojisinin hastaneye yerleştirilmesinde Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Türk Telekom Genel Müdürü Doany'den yardım istedi.

Konuşmaların ardından, Numune Hastanesine ulaşmak üzere Aydınlıkevler'den hareket eden ve kablosuz erişim teknolojisiyle donatılan İl Sağlık Müdürlüğüne ait ambulansla bağlantı kuruldu. Ambulansta bulunan hastanın görüntüsünün yanı sıra, sağlık bilgileri, belirli periyotlarla Wimax teknolojisi sayesinde kesintisiz olarak hastaneye aktarıldı ve hastaneye ulaşıldığında hastaya yapılacak müdahaleler, hasta henüz yoldayken tespit edildi.

17 yıl önce