|

Windows 7′nin Günahları

Melih Bayram Dede
00:00 - 23/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 14:06 - 23/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Windows 7′nin Günahları
Windows 7′nin Günahları

Özgür Yazılım Vakfı (FSF) bilgisayar kullanıcılarının özgürlüğüne yönelik, Windows 7′nin Günahları adlı uluslararası bir kampanya başlattı.


Social News Turkey'in haberine göre, kampanyada, Microsoft'un yazılım lisanslama politikasının tüm bilgisayar kullanıcılarının zararına olduğu belirtiliyor ve Microsoft'a, mahremiyet ihlali, sektördeki standartların kötüye kullanılması, tekelcilik, Dijital Haklar Yönetimi (DRM), kullanıcı güvenliğini tehdit gibi suçlamalar yöneltiliyor.


adresinde açılan kampanya sitesinin, İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, İspanyolca, İtalyanca ve Almanca dil desteği sağlanmış durumda. Gönüllü katılımlarla, sitedeki dil seçeneğinin artırılması hedefleniyor.

Kampanyaya gönüllü olarak katılmak ve siteyi yerel dillere çevirmek isteyenlerin campaigns@fsf.org adresine başvurabileceği belirtiliyor.


İŞTE WINDOWS 7'NİN YEDİ GÜNAHI:

1. Eğitimle Etkileme:
Bugün, bilgisayarla eğitim gören çocuklardan çoğuna bir tek şirketin ürününü kullanmaları öğretiliyor: Microsoft yazılımı. Microsoft, eğitim bölümleri yanına çekebilmek için lobicilik ve pazarlamaya büyük paralar harcamaktadır. Eğitim, bir şirketin kendi tekelini aşılama yolu değil, bilgisayarların gücünü kullanarak özgürlük aşılama anlamında olmalıdır.

2. Mahremiyete Tecavüz:
Microsoft, Windows Genuine Advantage (Windows Orijinal Ürün Avantajı) gibi isimlendirilen yazılımlar kullanarak kullanıcı sabit disklerinin içeriklerini kontrol edebilmektedir. Lisans anlaşmaları, kullanıcıların Windows'u bu tür sorunlara karşı uyarılara bakarak kabul etmelerini talep etmektedir ki Microsoft, bunu uyarısız yapmanın doğru olduğunu iddia etmektedir.

3. Tekel Davranışı:
Neredeyse her bilgisayar Windows önyüklemeli olarak satışa sunulmaktadır, üstelik başka seçenek bırakılmadan. Microsoft donanım satıcılarına, kullanıcılar aksini isteseler dahi, Windows'a bağımlı ürünler satmaları konusunda baskı yapıyor. Hatta diğer işletim sistemlerine olanak verse dahi Windows'u birincil olarak kullanmalarına zorluyor.
4. Bağımlılık:
Microsoft, düzenli bir şekilde eski Windows ve MS Office sürümlerine desteği sonlandırarak kullanıcıları güncel sürümlere yükseltmeye ve donanımlarını yenilemeye zorluyor. Birçok insana göre bu zorlama, yeni Windows sürümünün gereksiz donanım ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için çalışan bilgisayarlarını çöpe atmak almanına geliyor.

5.Standartları Kötüye Kullanmak:
Microsoft, belge biçimlerinde özgür standartlar kullanılmasını engellemeye çalışıyor. Çünkü OpenDocument biçimi gibi özgür standartlar, patent yoluyla kullanıcılar üzerinde oluşturdukları kontrolünü tehdit etmektedir.

6. Dijital Kısıtlama Yönetimini Güçlendirme (DRM):
Windows Media Player için büyük medya şirketleriyle gizli anlaşmalar yapıyor ve sadece Microsoft ürünleri üzerinde kopyalama ve oynatmaya izin veren kısıtlama getirmeye çalışıyorlar. Örneğin, NBC'nin isteğiyle, insanların televizyon gösterilerini kaydetmek kanuni hakları olduğu halde Windows kullanıcılarını engelleyebilmektedir.

7. Kullanıcı Güvenliğini Tehdit:
Windows'un güvenlik açığı, virüs yayılımını engelleyememek ve kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı olarak uzaktan ulaşılabilmesi ile ilgili uzun ve kötü bir tarihi var. Yazılım kapalı olduğu için tüm kullanıcılar Microsoft'un bu problemi çözüp çözmemesine bağımlı. Oysa Microsoft, kullanıcılarının değil kendi güvenliğiyle ilgileniyor.

14 yıl önce