|

Yahoo'ya insan hakları suçlaması

00:00 - 28/08/2007 Salı
Güncelleme: 10:20 - 28/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Yahoo'ya insan hakları suçlaması
Yahoo'ya insan hakları suçlaması

Dünya İnsan Hakları Örgütü, internet arama motoru Yahoo'yu, Çin'deki insan hakları ihlalleri ve işkence suçlarına ortak olmaktan dava ediyor.

Örgüt, Yahoo'nun Çin hükümeti ile bilgi paylaşımı neticesinde, çok sayıda gazeteci, yazar ve muhalifin tutuklandığını ve işkence gördüklerini öne sürüyor.

Çinli gazeteci Shi Tao, Yahoo'nun e-postalar ve internete erişim için kullandığı noktaların adreslerini Çin hükümetine vermesi sonucu 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tao, hükümeti eleştiren e-postalar göndermek ve yorumlar yayınlamaktan suçlu bulunmuştu. Tutuklamalara yol açan bilgileri Çinli yetkililere teslim ettiğini kabul eden Yahoo ise, faaliyet yürüttüğü ülkelerin iç yasalarına uymak zorunda olduğunu savunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yahoo, kişisel gizliliği ve ifade özgürlüğünü savunduğunu ve bazı teknoloji şirketleriyle, söz konusu insan hakkı ihlali kaygılarını gidermenin yolları üzerine çalıştığını söyledi.

Gazeteci Shi Tao ve Wang Xiaoning adına Yahoo'ya karşı dava açan Dünya İnsan Hakları Örgütü'nün avukatı, "Yahoo, Çin hükümetine bilgileri vermeden önce, yetkililerin bu bilgileri neden istediğini sormalıydı" dedi. Avukat, Yahoo'yu etik sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı.

Çin'de internet son derece sıkı bir şekilde kontrol altında tutuluyor. Hükümetin sakıncalı bulduğu bazı internet siteleri, yetkililerin isteği üzerine Yahoo ve Google'ın arama listelerinden çıkarılıyor ve arama yapıldığında bulunamıyor. Muhalif internet siteleri de engelleniyor.

Çinli yetkililer ile işbirliği yapmakla suçlanan tek şirket Yahoo değil. Rakibi Google da, Çince internet sitesinde, hükümet açısından hassas konuların kelime arama yoluyla bulunmamasını engellemesi nedeniyle eleştiriliyor.

Google'ın Çince internet sitesinde, örneğin Tienanmen Meydanı olayları gibi konular üzerine arama yapıldığında, ya aranılan bilgiye ulaşılamıyor, ya da Çin hükümeti tarafından yasaklanan siteler, bu arama sonuçları arasında yer almıyor.

İnternet şirketleri, Çinli kullanıcıların internette bazı bilgilerden mahrum kalmasının, internetten tamamen yoksun olmalarından daha iyi olduğunu savunuyor. Çin'deki uygulamalarında benzer bir anlayış sergileyen Microsoft da eleştirilerden nasibini alıyor.

17 yıl önce