|

Yandex'le seçme özgürlüğünüz var

Yandex CEO'su Arkady Volozh, “Kiril alfabesi kullanılmayan ilk ürünü Türkiye için geliştirdik. Bizim için yeni bir çalışmaydı ve başarılı oldu. Biz Türkiye'yi kendimize çok yakın görüyoruz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Türkiye'deki kullanıcıların artık Yandex'le seçme şansı var. Çok az ülke böyle bir arama özgürlüğüne sahip” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 26/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 02:12 - 26/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Yandex'le seçme özgürlüğünüz var
Yandex'le seçme özgürlüğünüz var

Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye giren Rusya merkezli arama motoru Yandex, Türkiye'de internet kullanıcılarına sunduğu farklı hizmetlerle dikkat çekti. Google'ın bile Türkiye'ye sunmadığı Panorama adlı sokak görüntüleri hizmetiyle dikkat çeken Yandex'in Türkiye portalının Eylül 2011'de hizmete açıldığını hatırlatan Yandex CEO'su Arkady Volozh, “Kiril alfabesi kullanılmayan ilk ürünü Türkiye için geliştirdik. Bizim için çok yeni bir çalışmaydı ve başarılı oldu. Türkiye'yi tercihimizin sebebi, biz Türkiye'yi kendimize çok yakın görüyoruz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. 35 milyon internet kullanıcısı var ve her sene yüzde 68'lik artış gösteriyor. Türkiye'deki kullanıcıların artık Yandex'le seçme şansı var. Çok az ülke böyle bir arama özgürlüğüne sahip. 4 milyardan fazla Türkçe internet sayfası var” dedi.

100 BİN TÜRK ZİYARETÇİ

Türkiye'de günde 100 bin kullanıcının Yandex'i ziyaret ettiğini belirten Volozh, “Türkiye'de Comscore raporlarına göre ayda 1.2 milyon tekil ziyaretçi Yandex'i kullandı. Yandex tarihinde ilk defa Rusya dışında bir ülkede Türkiye'de geliştirme ekibi kurduk. Türkiye'de 50 yazılımcı uzmanımız çalışıyor. 100 uzman da sırf Türkiye için programlama sistemleri hazırlıyor” diyor. Ankara'daki MİT Müsteşarlığı merkezinin bulunduğu sokak görüntülerinin Yandex Panorama servisinde yer almasından MİT'in duyduğu rahatsızlıkla ilgili haberler üzerine Yandex CEO'su Arkady Volozh, şunları söyledi: “Yandex'te verilen bütün fotoğraflar ve çekimler alınan yasal izinlerle yapılmıştı. MİT sanıyorum bu süreci değiştirmek istiyor. Sistem değişirse biz de yeni sisteme uygun olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

CİRO HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

Geçen sene yüzde 40 daha artışla 622 milyon dolar gelir elde ettiklerini belirten Yandex CEO'su Arkady Volozh, bu yıl içinse 1 milyar ciro hedeflediklerini söylüyor. Volozh, 2000 yılnda 70 bin dolar gelirimiz vardı, bu yıl 1 milyar dolara ulaşacağız” şeklinde konuşuyor.


Milyonlarca şarkı Yandex Müzik'te

Yandex Müzik servisi bugünden itibaren Türkiye'de yayına başladı. Şarkı adı aranarak indirmeden online müzik dinlenebilen Yandex Müzik'te 170 bin yerli 2.5 milyon da yabancı parça kullanıma açıldı. Yandex, arama sonuçlarından dinleme hizmeti veren müzik servisi için MÜYAP, MESAM, MSG, EMI ve Warner gibi telif haklarını temsil eden şirketlerle anlaşma yapıldı.



12 yıl önce