|

Yavaşlayan bilgisayarlar için ipucu

Günümüzde her ne kadar oldukça iyi donanıma sahip oldukları halde zaman zaman kasan bilgisayarlar maalesef kullanıcıları çileden çıkartıyor, hal böyle olunca kullanıcı kendine donanım yüksek ama neden kasıyor? Sorusunu sormakla kalıyor.

Cepkolik
00:00 - 25/07/2014 Cuma
Güncelleme: 12:31 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yavaşlayan bilgisayarlar için ipucu
Yavaşlayan bilgisayarlar için ipucu

Kasmanın nedeni genel olarak donanım ile ilgili değildir, örneğin sizler bilgisayarınız üzerinde yapacağınız bir yazılım yanlışlığında donanımın gücünü aşırı olarak kullanır ve hatta bilgisayarınızı yakabilirsiniz.

Örneğin bilgisayarınıza son olarak görevi kayıt defteri ile ilgili bir program yüklerseniz bilgisayarınızda aşırı şarj tüketmeleri, kasmalar, donmalar, ısınmalar yaşanabilir. Bunun nedeni kayıt defterinin Windows ile yakından bir ilişkisinin bulunmasıdır, her indirdiğimizi her yaptığımızı kayıt eden bilgisayarımızın kayıt defteri zamanla dolacaktır, bir süre sonra çakışmalara neden olacak olan aşırı doluluk bilgisayarınızın hem hızını yavaşlatacaktır hem de çökme vs gibi sorunlara yol açacaktır.


Peki Windows üzerinde bir yanlışlık yaptıysanız ilk iş olarak ne yapmalısınız?

Eğer Windows 8.1 işletim sistemi kullanıyorsanız bu işlemi dosyalarınız etkilenmeden yapacaksınız, ancak Windows 8.1 ve altı sürümleri kullanıyorsanız bu işlem bugün indirdiğiniz dosyaları etkileyecek ve silecektir.

Sistem geri yükleme.

Adından da anlaşılacağı üzere sistem geri yükleme sisteminizi belli bir zamana geri yükler, Windows üzerinde yeterli belleğin ayrıldığı sistem geri yükleme tüm verilerinizi kaydeder ve olası bir durumda sorununuzun gideceğinden emin olduğunuz bir tarihe yani eski zamana yüklemenize olanak tanır.

Tıpkı yıllardır insanlığın hayali olan zaman makinası gibi olan bu sistem kullanıcının verilerini kaydediyor ve olası bir hata olduğunda sistemi geri yüklemeye yarıyor.

Eğer bilgisayarım dün kasmıyordu bugün çok kasıyor, diyorsanız ilk iş olarak bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra sorun hala geçmediyse sistem geri yükleme işlemini uygulayabilirsiniz.

Sistem geri yükleme Windows üzerinde entegre olarak gelen bir yazılımsal araçtır, aracın kullanımı oldukça basit ancak aracı kullanmayı bilmeyen bir kullanıcı tarafından kullanılmamalıdır!

Advanced SystemCare

Advanced SystemCare uygulaması da bilgisayarlarınızı hızlandırmak için oldukça iyi bir program, her ne kadar bilgisayarın kapanışını biraz yavaşlatsa da eğer bilgisayarınızı aylık olarak hızlandırmak istiyorsanız bu programı kesinlikle kullanmalısınız.

Program Windows üzerinde bulunan tüm hataları, çöp dosyaları, kötücül yazılımları, güncellemeleri otomatik olarak kendisi yapıyor, her ne kadar sizin tüm verilerinizi okusa da geliştirildiği şirket tarafından ödül alan bu program veri güvenliği konusunda oldukça güvenli diyebiliriz.

Eğer sizlerin de bilgisayarı yavaşladıysa Advanced SystemCare uygulamasını bilgisayarınıza yükleyin. Tam tarama seçeneklerini işaretleyin ve tarama tuşuna basın, sistem tarama hızı belirli bir zaman alabilir bundan dolayı biraz beklemeniz gerekecek ancak işlem 10 dakika içerisinde tamamlanır.

İşlem tamamlanıp sonuçlar gözüktüğünde Onar tuşuna basın, bu tuşa bastıktan sonra eğer hala bilgisayarınızda bir hızlanma olmadıysa ve eskisine göre daha yavaşsa programı kapatıp bilgisayarı baştan başlatın.

Bilgisayarınız açıldıktan sonra hızlanma olmuşsa ki olacaktır, program da bir kere daha tarama yapın ve işinizi tamamlayın. Program ücretsizdir ve kolay kullanım arayüzüne sahiptir.

CCleaner

CCleaner oldukça güzel ve de kullanımı kolay bir yazılımdır, bilgisayarınız üzerinde bulunan çöp dosyalarını almasının yanı sıra kayıt defterinde olan hataları otomatik olarak düzeltir.

Eğer bilgisayarınızda Advanced SystemCare uygulaması tam anlamlı olarak çalışmadıysa bu uygulamayı kullanmalısınız, uygulama bilgisayarınızda bulunan tüm çöp dosyalarını tek bir hamlede silebilir, bunun yanı sıra bilgisayarınızda silinen çöp dosyalar alan açacağı için bilgisayarınızda oldukça fazla hızlanma görülecektir.

Eğer bu yöntemlere rağmen bilgisayarınız yavaşsa virüs taraması yapmanızı öneririz, tam tarama yaparsanız sisteminiz üzerinde bulunan bir virüs varsa ki hala hızlanmadıysa ve gerekli donanım varsa virüs mutlaka çıkacaktır, virüsü sildikten sonra bilgisayarınız tekrar hızlanacaktır.

Eğer yok buda çözüm olmadı diyorsanız Windows tekrar yüklenmelidir, format atmanız son aşama için sizin açınızdan en iyisi olacaktır diyebiliriz.

Konuda geçen programlar ücretsiz ve güvenilir programlardır. Tabii siz yine de virüs taramasından geçirerek programları kurmayı deneyin.


10 yıl önce