|

Youtube'dan AYM'ye Twitter hamlesi

Anayasa Mahkemesi, Twitter'a erişim engellinin kaldırılması için yapılan bireysel başvurular nedeniyle verdiği kararla yeni bir krize yol açtı. Youtube'un açılması için Metin Feyzioğlu, bireysel başvuruda bulundu.

Aa
00:00 - 8/04/2014 Salı
Güncelleme: 11:20 - 8/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Youtube'dan AYM'ye Twitter hamlesi
Youtube'dan AYM'ye Twitter hamlesi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Youtube'a erişimin engellenmesinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

TBB'den yapılan açıklamaya göre başvuruda, "youtube.com" sitesine erişimin engellenmesinin kaldırılmasına ilişkin etkili iç hukuk yolu bulunmadığı belirtildi.Anayasa'nın 13. maddesine göre, temel hak ve hürriyetlerin, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceğinin vurgulandığı başvuruda, Anayasa'nın 22. maddesinin birinci fıkrası uyarınca da herkesin haberleşme hürriyetine sahip olduğu ifade edildi.Anayasa'nın 26. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu ve bu hürriyetlerin resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsadığı hatırlatılan başvuruda, şunlar kaydedildi:

"Anayasa'nın 22. maddesinde koruma altına alınan haberleşme hürriyetinin, Anayasa'nın 13. maddesindeki koşullara uygun olarak, Anayasa'nın 22. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen sebeplerle sınırlandırılabileceği hüküm altına alınmıştır. Anayasa'nın 13. maddesine göre temel hak ve özgürlüklere yönelik sınırlamaların ancak kanunla yapılabileceği ve kanunun, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı gibi hak ve özgürlüklerin özlerine de dokunamayacağı açıktır. 5651 sayılı Kanun'da belirtilen katalog suçlar kapsamı dışında kalan bir suç nedeniyle hakim tarafından erişimin engellenmesi kararı verilemez. Bu nedenle Gölbaşı mahkemeleri tarafından verilen kararlar yasal dayanaktan yoksun olduğu gibi hukuki gerekçesi de bulunmamaktadır."

Başvuruda, "youtube.com" sitesine erişimin engellenmesi nedeniyle suç ve cezaların kanuniliği ilkesi, haberleşme özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Youtube'a erişim engelinin kaldırılması talep edildi.

AYM TWITTER KARARINI NASIL VERDİ?

Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağının "bireysel özgürlüklere aykırı olduğu yolundaki kararını iki akademisyenin başvurusu üzerine aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doc¸. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz 24 Mart 2014 Pazartesi günü Twitter'a Erişim Engellenmesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne 6216 Sayılı Yasanın 49. maddesinin 5. fıkrası uyarınca tedbir, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca öncelik verilmesi talebi ile başvurdu.

İki akademisyenin bu başvurusunu ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun yine bireysel başvurusu izledi.

İki akademisyen, twitter'a hükümet tarafından konulan toplu engellemenn Anayasa'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin iletişim özgürlüğünü garanti altına alan maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunmuşlardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, yasağın "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. maddesinin 3. fıkrasında" yer alan seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde, "serbest seçimlere müdahale olduğu" gerekçesiyle başvurmuştu.

10 yıl önce
default-profile-img